Egy genovai katedrálisban tartóztatták le az 'Ndrangheta hírhedt vezérét

külföld
2023 április 27., 18:29
Pasquale Bonavota
photo_camera Pasquale Bonavota Fotó: La Repubblica Twitter

Csütörtökön Genovában őrizetbe vették Pasquale Bonavotát, a calabriai maffia, azaz az egyik legkiterjedtebb olasz bűnszervezet, az 'Ndrangheta állítólagos vezetőjét.

A hatóságok 2018-ban adtak ki elfogatóparancsot a 49 férfi ellen gyilkosság és bűnszövetkezet működtetése miatt.

Bonavotát egy katedrálisban vették őrizetbe. Állítólag hamis papírokkal igyekezett igazolni magát, sikertelenül. A rendőrség állítja, hogy az elsőszámú vezetője a calabriai maffiának.

Az 'Ndrangheta nem csak Olaszországban számít az egyik legkiterjedtebb bűnszervezetnek, de sokak szerint az európai kokainpiac számottevő részét is ők kontrollálják.

Bonavota egyike annak a 300 embernek, aki ellen vádat emeltek indult az olasz szervezett bűnözés ellen indított legutóbbi óriásperben.

A per során Bonavotát a bűnszervezet kulcsfigurájaként mutatta be az ügyészség: a legfontosabb, stratégiai döntésekben vett részt, a római térségben ő képviselte a szervezet érdekeit, a szerencsejáték-szektorban és a drogkereskedelem területén egyaránt.

A letartóztatása a második nagy fogása az olasz rendőrségnek idén azok után, hogy három hónappal ezelőtt, 30 éves hajszát követően őrizetbe vették a szicíliai maffia fejét, Matteo Messina Denarót.

Bár a tömegkultúrában a szicíliai Cosa Nostráról és a nápolyi Camorráról több szó esik, az elmúlt időszakban az 'Ndrangheta hálózatát tekintették a szervezett bűnözés ellen küzdő szervek a legkiterjedtebbnek.

A maffia egyes becslések szerint évente 60 milliárd eurónyi forgalmat bonyolít, döntőrészt a drogkereskedelmi tevékenységén keresztül. A merészebb számítások szerint a calabriai szervezet felügyelheti az európai kokainpiac közel 80 százalékát.

Akit érdekel az 'Ndrangheta sztorija, annak ajánljuk Antonio Talia könyvét a maffiáról, ami a 444 kiadásában jelent meg, és megvásárolható a webshopban.

(BBC)