Iszonyatos hőhullám Spanyolországban, 39 fok lehet

külföld
2023 április 27., 15:40

7-11 fokkal melegebb van Spanyolországban az ilyenkor szokásosnál. Andalúziában, Sevilla és Córdoba környékén 39 fok lehet pénteken, de valószínűleg máshol is megdől az áprilisi melegrekord, olvasható a Guardian cikkében.

A szokatlan forróságot egy észak-afrikai hőhullám okozza, ami a teljes Ibériai-félszigeten és a Spanyolországtól keletre levő Baleár-szigeteken is végigsöpör.

A kormány óvatosságra inti a lakosságot: figyeljenek a hidratálásra, vigyázzanak a gyerekekre és az idősekre. A madridi tartományi kormány stratégiát is készített az egészségügyi és oktatási intézmények támogatására, a strandokat pedig egy hónappal korábban kinyitják.

photo_camera Hidratálás Sevillában Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Sevillában már most 36 fok van, és jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy a rendőrség éppen azt nyomozza: vajon a hőségbe pusztult-e bele egy turistahintót vontató ló. Az El País szerint az 50 tartományi főváros közül legalább 28-ban meg fog dőlni az áprilisi melegrekord, ami nyolcmillió embert érint.

A spanyol meteorológiai szolgálat szóvivője a Guardiannek arról beszélt, hogy bár minden hőhullámot egyesével kell vizsgálni, az ilyen korai, szélsőséges forróság tökéletesen illik abba, amit a klímaváltozás következményeiről tudunk. Tavaly májusban 40 fok volt Spanyolország egyes részein, nyáron pedig több ezer hektáron égtek az erdők.

Úgy tűnik, az idei április megdönti a spanyol szárazságrekordot is: eddig a normális csapadékmennyiségnek csak 25 százaléka hullt le.