Pentagon-iratok: Putyin fű alatt sorozna be százezreket

háború
2023 április 27., 12:48

Vlagyimir Putyin februárban rábólintott a hadsereg javaslatára, hogy idén további 400 ezer embert sorozzanak be, írja a Washinton Post az amerikai titkosszolgálat feljegyzéseit tartalmazó Pentagon-iratok alapján. A CIA orosz katonai tisztviselők lehallgatásával jutott ehhez az információhoz.

photo_camera Besorozott orosz katonák tavaly októberben Fotó: ARKADY BUDNITSKY/Anadolu Agency via AFP

Miközben rengeteg katonára lenne szükség az Ukrajna ellen indított háború miatt, a nyílt sorozás politikai kockázatot jelentene a rezsim számára, ezért az iratok alapján „fű alatt” szerveznék az utánpótlást. A tervek szerint egyrészt a regionális vezetőket, a kormányzókat bíznák meg a toborzással, másrészt továbbra is börtönökből vinnének embereket a frontra.

Amikor tavaly Putyin részleges mozgósítást hirdetett, rengeteg katonaköteles férfi menekült külföldre, ami gazdasági szempontból is veszélyes az országra nézve, már most jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek.

A CIA szerint az orosz vezetés ebből tanulva döntött úgy, hogy alsóbb szintekre bízza ezt a feladatot, hátha úgy kevésbé lesz látványos. Az utóbbi időben plakátkampányokkal, tévéreklámokkal próbálták ösztönözni az oroszokat, hogy menjenek harcolni.

Amerikai információk szerint az orosz titkosszolgálat, az FSZB közel 110 ezer orosz sebesültről és halottról tudott februárban, beleértve a Wagner zsoldossereg tagjait is.