Putyin új rendelete: mindenkinek kötelező felvenni az orosz állampolgárságot az annektált területeken, különben deportálás

külföld
2023 április 27., 19:02
Vlagyimir Putyin a Kremlben 2023 március 25-én
photo_camera Vlagyimir Putyin a Kremlben 2023 március 25-én Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, ami lehetővé teszi, hogy deportálják azokat az annektált területen élő lakosokat, akik nem hajlandóak felvenni az orosz állampolgárságot - írja a Meduza.

A dokumentum szerint az annektált területen élő ukrán állampolgároknak nyilatkozniuk kell a jövőben arról, hogy átveszik-e az orosz állampolgárságot, vagy írásban kijelentik, hogy megtagadják azt.

Azokat, akik a második opciót választják, 2024. július 1-től a hatóságok idegeneknek tekintik majd, és a rendelet nyomán jogot nyernek arra, hogy kitoloncolják őket arról a területről, amit az orosz föderáció immáron sajátjaként ismer el.

A rendelet egy másik bekezdése kitér arra, hogy szintén kiutasíthatóak lesznek azok az annektált területen élő lakosok, akik bármilyen formában veszélyeztetik az orosz nemzet biztonságát. Ők többet nem léphetnek be az ország területére.

A bekezdés azokra a lakosokra vonatkozik, akik „Oroszország alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatását hirdetik, és arra törekszenek”, illetve „akik terroristaszervezeteket és szélsőséges tevékenységeket finanszíroznak”, esetleg egyéb, idegen érdeket szolgáló cselekményekben vesznek részt.” (Meduza)