Az ukrán védelmi miniszter szerint készen állnak az ellentámadásra

háború
2023 április 28., 10:41

Ukrajna készen áll az offenzívára, a csapatok a parancsnoki döntésre és az offenzívához kedvező időjárásra várnak - mondta a Strana beszámolója szerint Olekszij Reznyikov védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón. Szerinte már csak a vezérkaron múlik a hadművelet megkezdése.

Ugyanakkor a nyugatról kapott fegyverek kezelőinek kiképzése folytatódik. „A kiképzés a végéhez közeledik, kivéve a fegyvereket és a felszereléseket, a katonáinknak még el kell sajátítaniuk a használatukat. Nagyon modern rendszereket kaptunk, különösen a páncélosok tekintetében. A harckocsi-koalíció mellett, ami elsősorban Leopard 2 és Challengereket tartalmaz, kicsit később Leopard 1-es tankok is érkeznek” - mondta. A német védelmi miniszter egy spanyol lapnak nemrég azt nyilatkozta, idén nyáron további 80 darab Leopard 1-es harckocsit szállítanak az ukránoknak a már megküldött 18 darab Leopard 2-es és 40 darab Marder típusú lövészpáncélos mellé. Ezenkívül Ukrajna Abrams harckocsikat vár, de Reznyikov szerint azoknak nem lesz idejük részt venni ebben az ellentámadásban.

Jelenleg Ukrajna területének mintegy 18 százaléka áll orosz megszállás alatt. Rácz András nemrég azt elemezte a 444-en, hogyan szólhat bele a földrajz az ellentámadás lehetséges irányaiba és a célpontok kiválasztásába.

link Forrás