Rácz András: A földrajz is beleszól abba, hogy melyek lesznek a nagy tavaszi ukrán ellentámadás legfontosabb célpontjai

háború
2023 április 19., 12:33

A közbeszédben hónapok óta komoly várakozás előzi meg az ukrán haderő tavaszra várt nagy ellentámadását. Egy el sem kezdődött hadműveletet természetesen nem lehet még értékelni (noha bizonyos hazai szereplők ezt is megpróbálják), ezért az alábbiakban arra teszek kísérletet, hogy szempontokat adjak a várható ellentámadásról való gondolkodáshoz. Az elemzés első részében néhány fontos természet-, gazdaság- és katonaföldrajzi tényezőt tekintek át.

Lehetséges irányok és célpontok

Jelenleg Ukrajna területének mintegy 18%-a van orosz megszállás alatt. Ez a 2014 óta megszállt Krím-félszigetből, Doneck és Luhanszk megyék szintén 2014 óta orosz uralom alatt álló részeiből, valamint a 2022 februárja óta elfoglalt területekből tevődik össze. Az ellentámadás – másképp fogalmazva: a visszaszerezhetőség – szempontjából jelentős különbségek vannak e területek között.

A legkönnyebben visszaszerezhetők Herszon és Zaporizzsja megyék azon részei, amelyeket Oroszország tavaly február óta foglalt el és tartott meg. Ezeken a részeken mérsékelt volt a háborús pusztítás, mert itt az orosz offenzíva szó szerint néhány nap alatt teret tudott nyerni 2022 februárjában, azt követően, hogy az ukrán védelem délen – ma már tudjuk: árulás miatt – az eszkaláció legelső napján összeomlott.

Ezeken a területeken nagy számban helyben maradt a lakosság, és jelentős a partizánmozgalom is, elsősorban Melitopolban és környékén. A helyi ellenállók nemcsak támadásokkal, hanem elsősorban információkkal is segítik az ukrán hadsereg tevékenységét.

Ebben a déli régióban kedvezőek a természetföldrajzi adottságok is az esetleges ellentámadáshoz. Ez itt jelentős részben a tavriai puszták vidéke, szinte teljesen sík, nincsenek jelentősebb erdők, mocsarak, nagyobb folyók sem. Nincsenek tehát olyan természeti akadályok, amelyek hátráltatták volna tavaly februárban az orosz előrenyomulást, így ilyesmivel a várható ukrán ellentámadásnak sem kell szembenéznie.

photo_camera A Dnyeper Herszon közelében Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Egyetlen kivétel van, ez a Dnyeper/Dnyipro folyó. A folyam akkora vízi akadály, ami teljesen valószínűtlenné teszi, hogy bármelyik fél rajta keresztül tudjon jelentős támadó műveletet végrehajtani. Kisebb felderítő és különleges műveleti akciókat Ukrajna és Oroszország is végez a folyón keresztül, de ahhoz Ukrajnának nincs elegendő műszaki és kétéltű eszköze, hogy tartósan fenn tudjon tartani egy azon át indított támadást. Az tehát kizárható, hogy a várható ukrán ellentámadás fő csapása Herszon megye nyugati részéből indulhatna kelet felé a folyón keresztül.

A kulcsfontosságú melitopoli vasút

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.