Megszüntették a nyomozást a viperás támadással meggyanúsított magyar nő ellen

bűnügy
2023 április 28., 07:34

Április 27-én a nyomozóhatóság megszüntette az eljárást a Szikra Mozgalom aktivistája, Dobos Krisztina ellen - közölte pénteken a szervezet. A 42 éves magyar nőt azután vették őrizetbe, hogy a kitörés napja előtt több maszkos-viperás támadás történt Budapesten szélsőjobboldaliak ellen. Az ügyben letartóztattak több külföldit, akik antifasisztának vallották magukat, az ő esetükben az elfogáskor fegyvereket is találtak.

A magyar nőt otthonából állították elő, nála elsősorban a ruházat felismerésére hivatkoztak a felvételek alapján. Tagadta, hogy köze lett volna a támadásokhoz, neve ugyanakkor kiszivárgott a szélsőjobboldali sajtóba, ahol minden adatát közölték. A Szikra közleménye szerint nyilvánosságra hozták Krisztina Facebook profilját, fotóját, egyéb személyes adatait, a Mozgalom tagjai pedig halálos fenyegetéseket kaptak.

Most arról számoltak be, hogy az ügyészség ugyan utólag beismerte, nem volt elég bizonyíték a letartóztatásra, Dobos Krisztinát azonban csak két héttel a letartóztatás után helyezték szabadlábra. „Most pedig, április végén, a Nyomozóhatóság is megszüntette az eljárást, elismerve, hogy Dobos Krisztina ártatlan. Az eljárás tehát nem szólt másról, csak egy rendszerkritikus aktivista és a közössége meghurcolásáról” - írták.

Jámbor András és a Szikra Mozgalom
photo_camera Jámbor András és a Szikra Mozgalom Fotó: Németh Dániel/444

A Szikra szerint a kormány, Kocsis Máté és a szélsőjobboldali média „hónapokon keresztül hazudtak az »Antifa-üggyel« kapcsolatban. Egy olyan közösséget hurcoltak meg, mely az elesettek melletti kiállást sürgeti, a megélhetési válság idején az elit felelősségét kéri számon és felhívja a figyelmet a végrehajtói maffia ámokfutására”.

A Szikra Mozgalom követeli, hogy Dobos Krisztinát részesítsék kártérítésben, amiért két hétre megfosztották a szabadságától, és amiért nyilvánosan meghurcolták. Egyben Kocsis Máté lemondását is követelik, mert szerintük a Fidesz frakcióvezetője „az Antifa-ügyet felhasználva hónapok óta próbál ellehetetleníteni és erőszakosnak nyilvánítani egy, a szolidaritásért küzdő közösséget - miközben ő, és a hatalom az, aki ártatlanul börtönöz be embereket”. Úgy látják, Kocsis Máténak tiszta politikai indokai lehettek abban, hogy besározza a mozgalmat, hiszen Jámbor András az ő volt választókerületének országgyűlési képviselője jelenleg. Megjegyezték, hogy ehhez Kocsisnak a kapcsolatai is meglehettek, hiszen volt kabinetfőnöke, Farkas Örs most éppen a titkosszolgálatokért felelős államtitkár.

link Forrás