Járatlan szóvivőre bízta Rogán Antal az összes polgári titkosszolgálat felügyeletét

POLITIKA
2022 október 04., 16:59
comments 24
Farkas Örs a Hír TV stúdiójában 2020 február 6-án
photo_camera Farkas Örs a Hír TV stúdiójában 2020. február 6-án Fotó: Hír TV / screenshot

Helyettes államtitkári rangban felügyeli a nemzetbiztonsági szolgálatokat Farkas Örs – ez derül ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapjáról.

A 34 éves Farkas Örst – aki legutóbb a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője, illetve tájékoztatásért felelős miniszteri biztos volt – még 2022. június 11-én nevezte ki Orbán Viktor. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem tisztázta viszont, hogy Farkas milyen területet felügyel majd.

A kabinetiroda honlapján újabban az szerepel, hogy a politikus a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárként dolgozik.

Kocsis Máté pártfogoltja

Farkas a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdászként 2010-ben, és azonnal állást kapott az Országgyűlés Hivatalában. 2012-ben a MÁV Zrt.-hez került, ahol ingatlangazdálkodással foglalkozott, majd az MFB-nél kapott munkát. 2016-ban került igazán a tűz közelébe: a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója lett; Kocsis Máté futtatta fel, egy évre rá már az akkori polgármester kabinetfőnöke volt.

Időbe telt, mire kiderült, hogy mire használható, főleg miután Kocsis polgármestersége véget ért.* 2019-től Farkas az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, egy sokadik vonalban működő kormánypárti elemzőintézet igazgatója lett, amit a Rogán-minisztérium által életben tartott Batthyány Lajos Alapítvány pénzel. A Batthyány évente 3,5 milliárdot kap egyedül a Kabinetirodától, ebből juthat az Oeconomicusnak is, de tőlük érkeznek többek közt a Scruton kávézólánc százmilliói is. Érdekes, hogy életrajza szerint Farkas ez idő alatt is „stratégiai tanácsadó” volt az Országgyűlés Hivatalánál.

Farkast 2020. február 5-én nevezték ki a Rogán-minisztérium alá rendelt Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének, miniszteri biztosi pozícióba. Rogán Antal és Kocsis Máté együtt mozognak, és szövetségesként ismertek kormányzati körökön belül, így a frakcióvezető egykori titkárának kinevezése nem volt váratlan.

A nyilvánosság a koronavírus-járvány idején ismerte meg Farkast, akinek akadtak gondjai a szerepléssel. Első ATV-s fellépése rögtön nagy karriert futott be, miután szóvivő létére alig tudott épkézláb módon kérdésekre válaszolni. Előfordult, hogy a nemzeti konzultáció témáival sem volt tisztában, máskor azért magyarázkodhatott, mert maszk nélkül pózolt járvány idején a Groupama Arénában. „Beszélő fejként” utoljára 2020 novemberében villant meg, amikor George Clooney-ról Soros-katonaként beszélt, miután a színész Orbán Viktor politikáját negatív példaként említette egy interjúban. Utána inkább levették a tábláról, és más feladatot kerestek neki.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.