Kim Dzsongun húga szenilisnek nevezte Joe Bident és kritizálta az USA és Dél-Korea védelmi megállapodását

külföld
2023 április 29., 11:51

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor húga kemény szavakkal reagált arra a védelmi megállapodásra, melyet Joe Biden amerikai elnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök csütörtökön kötött Washingtonban, szerinte ez a Phenjannal szembeni „rendkívüli ellenségességüket” mutatja.

Kim Jodzsong 2022 augusztusában
photo_camera Kim Jodzsong 2022 augusztusában Fotó: STR/AFP

Az egyezség értelmében az Egyesült Államok amerikai atomfegyverzetű tengeralattjárókat telepít Dél-Koreába, és bevonja Szöult a nukleáris tervezési műveletekbe. Dél-Korea cserébe vállalta, hogy nem fejleszt saját atomfegyvereket. A diktátor húga azt mondta, a találkozó csak megerősítette Észak-Korea meggyőződését, hogy fokozza a nukleáris fegyverkezési képességeit, és azt mondta, országa válaszul még provokatívabb módon fogja kinyilvánítani katonai erejét.

Amiatt, hogy Biden azt nyilatkozta, az észak-koreai nukleáris agresszió a rezsim végét fogja eredményezni, Kim Jodzsong szenilisnek és felelőtlenül merésznek nevezte az amerikai elnököt, aki „túlságosan elszámítja magát”. Jun elnököt pedig bolondnak titulálta. Kim, aki bátyja egyik legfőbb külpolitikai tanácsadója, azt mondta ettől függetlenül nem kezelik úgy Biden szavait, mint egy „időskorú személy értelmetlen megjegyzését”. „Ha figyelembe vesszük, hogy ezt a kifejezést személyesen az Egyesült Államok elnöke, legellenségesebb ellenfelünk használta, ez olyan fenyegető retorika, amellyel kapcsolatban óriási utórengésre kell készülnie” – mondta. (AP)