Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az ukránok ellentámadásba mentek át Bahmutban

háború
május 01., 13:01

A Donyeck megyei Bahmutban az ukrán csapatok ellentámadásokkal kényszerítették az orosz erőket több állásuk elhagyására, Liman térségében pedig visszaverték az összes ellenséges támadást, és tíz orosz katonát fogtak el – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsoka a védelmi minisztérium médiaplatformja, a Military Media Center Telegram-csatornáján.

„Az előrehaladás érdekében az ellenség maximális erőfeszítéseket tesz, és nem számol semmivel. A jelentős veszteségek ellenére folyamatosan harcba vetnek újabb és újabb Wagner-rohamcsoportokat, más magáncégek harcosait és ejtőernyősöket. De az ellenségnek nem sikerül bevennie Bahmutot”

– mondta Szriszkij.

Az ukrán hadsereg szovjet időkből örökölt BM-21 Grad rakétavetője orosz állásokat bombáz Bahmutban 2023. április 23-án.
photo_camera Az ukrán hadsereg szovjet időkből örökölt BM-21 Grad rakétavetője orosz állásokat bombáz Bahmutban 2023. április 23-án. Fotó: Szergej Sesztak/AFP

Azt mondta, a helyzet meglehetősen bonyolult, de a város egyes részein az ukrán egységek ellentámadásba lendültek, és néhány állást elfoglaltak. A főparancsnok szerint továbbra is intenzív harci cselekmények folynak Bahmutnál, de az orosz erők még nem tudták áttörni az ukrán állások védelmét. A szintén Donyeck megyei Liman felé az ukrán erők számos támadást visszavertek az elmúlt napokban, az orosz erőknek nem sikerült az ukrán állásokat elfoglalniuk, súlyos veszteségeket szenvedtek – közölte Szirszkij.

Közben a Dnyiporpetrovszk megyei Pavlovhrad város ellen végrehajtott orosz rakétatámadás civil sérültjeinek száma 34-re nőtt, öt gyerek van közöttük. Két nőt az intenzíven ápolnak – közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója a Telegramon. (MTI)