A köztévés szerkesztőből bikatenyésztővé lett Bende Balázs szerint a „kérdésekkel provokáló" újságíró megsértette a magyar demokráciát

tévé
2023 május 03., 20:11

A közmédiás szerkesztőből bikatenyésztővé lett Bende Balázsnál járt a Tageszeitung német baloldali napilap, akik a magyar médiahelyzetről tudósítottak a Sajtószabadság napja alkalmából.

A cikkben kiemelték annak az osztrák újságírónak, Franziska Tschinderlének az esetét is, aki két évvel ezelőtt „kérdésekkel provokálta” a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportját, válaszul a közmédia lejáratókampányt indított ellene. Az újságíróról szóló anyagokat többek között maga Bende jegyezte, aki 2022 áprilisáig volt az MTVA külpolitikai hírszerkesztője. A választások után különösebb indoklás nélkül távozott az állami tévétől, azóta bikákat tart egy dél-alföldi tanyán.

Bende elmondása szerint azért ült le a lap újságíróival beszélgetni, mert „nem kellene kollégáknak egymás közt ellenségeskednie”, a Tschinderle-ügyben pedig megérti, hogy „a baloldali-liberális újságírók szemében nem ő a történet hőse”, és „ez így van rendjén”. Amellett azonban továbbra is kitart, hogy az osztrák újságíró nem kérdezni akart, hanem politikai állásfoglalást tett.

Ezzel megsértette a magyarokat, és azt a benyomást keltette, hogy a magyar választók nem értik a demokráciát és a világot, a magyar kormányt pedig egy elnyomó, szélsőjobboldali és idegengyűlölő vezetésnek állította be, ami az emberek nyakára ült, és onnan rántja le őket a sárba, mondja Bende.

Külön érdekes kérdés, hogy a jogilag közszolgálati feladatokat - tehát pártfüggetlen, objektív tájékoztatást - ellátni hivatott, adóforintokból fenntartott MTVA-hoz hogyan juthattak el a Fidesznek címzett kérdések. Erre a német lapnak korábban sem a kormánypárt EP-frakciója, sem a köztévé nem válaszolt, de az egykori szerkesztő most elárulta: a Fidesz egyik sajtóreferense küldte nekik emailen először angolul, majd órákkal később magyarul is az osztrák riporter kérdéseit.

(via Telex)