A lövöldöző szerb diák maga hívta a rendőrséget a gyilkosságok után

külföld
2023 május 03., 17:13

A szerb törvények szerint nem vonható felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban. A fiú csak július végén lesz 14 éves, a hatályos jogszabályok szerint kizárólag a 14 éven felüliek büntethetők.

Alaposan felkészült a lövöldözésre: találtak nála egy listát a meggyilkolandó diákok neveivel, illetve egy vázlatot, amin az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt,

hangzott el a rendőrség délutáni sajtótájékoztatóján. Veselin Milic belgrádi rendőrfőkapitány szerint a fiú azért a szerdai napot választotta, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához.

A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a belgrádi rendőrséget, bemutatkozott, hogy "Kosta Kecmanović vagyok" és közölte, hogy több embert megölt az iskolájában.

Elfogásakor találtak nála egy 9 milliméteres pisztolyt, egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktél, és három tele tárat.

photo_camera Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

A fiú apja a nyomozóknak elmondta, hogy több fegyverrel is rendelkezik, mindegyiket engedéllyel tartja, és egy kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról, hogy a fia ismerte a nyitókódot, nem tudott. Az apát őrizetbe vették, a b92 szerint az gyerek édesanyját is letartóztatták.

photo_camera Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Az iskola diákjai a szerb médiának azt mondták, hogy

a lövöldöző kitűnő és szótlan tanuló volt. Nem volt zaklatás áldozata, és korábban semmi jelét nem mutatta agresszív viselkedésnek.

A szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdetett.