Több orosz városban nem tartják meg a Győzelem napi ünnepségeket

háború
2023 május 03., 09:23

Biztonsági okokra és az ukrán erők támadásaira hivatkozva több orosz város bejelentette, hogy visszavesznek az idei Győzelem napi ünnepségekből. Legalább hat városban nem is rendezik meg ezeket az eseményeket, írja a Guardian.

Putyin a győzelem napi parádén a Vörös téren május 9-én.
photo_camera Putyin a győzelem napi parádén a Vörös téren május 9-én. Fotó: Mihail Mecel/Sputnik via AFP

Egyes szakértők szerint azért lesznek csökkentett létszámú rendezvények, mert a Kreml fél attól, hogy az ünnepségeken tömegesen megnyilvánulnak az ukrajnai invázióval szembeni ellenérzések.

A Szovjetuniónak 1945. május 9-én a náci Németország felett aratott győzelmére emlékező Győzelem Napjának legismertebb eseménye a Halhatatlan Ezred Felvonulása, amin az emberek országszerte a második világháborúban harcoló rokonaik fényképét tartva vonulnak fel. Tavaly Vlagyimir Putyin elnök vezette a menetet a moszkvai Vörös téren, kezében apja egyenruhás fényképével.

Idén azonban a felvonulást biztonsági okokból más formában rendezik meg, mondta a múlt hónapban újságíróknak Jelena Cunajeva szervező. A honlapon közzétett közlemény szerint Cunajeva azt javasolta, hogy azok, akik rokonaikra kívánnak emlékezni, helyezzék inkább a háborús veteránok fényképeit az autók ablakába, vagy változtassák meg a közösségi médiában megjelenő profilképüket.

A BBC szerint a Halhatatlan Ezred Felvonulása végül is az Ukrajnában elszenvedett orosz veszteségek számát emelné ki. Dmitrij Kolezev ellenzéki újságíró azt mondta, hogy ha a felvonulást megtartották volna, akkor az emberek szinte biztosan az Ukrajnában elesettek portréival érkeztek volna a Halhatatlan Ezredhez, és az újkori fényképek száma lehangolóan nagy lett volna. Kolezev azt is elmondta, hogy a hatóságok attól tarthatnak, hogy a felvonulás tüntetéssé fajul.

Viktor Mucsnik újságíró, aki szintén elhagyta az országot, azt mondta, hogy az orosz állam mániákusan gyanakvó, és kevésbé aggódik egy feltételezett terrortámadás, mint az imázsának okozott kár miatt. Szerinte a Kreml attól tarthat, hogy a felvonuláson túl sok portré lett volna látható azokról, akik nem 80 évvel ezelőtt, hanem az elmúlt egy évben haltak meg.

Eközben a moszkvai Vörös téri katonai parádét szigorúan elzárják a nyilvánosság elől. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, az orosz biztonsági szolgálatok azon dolgoznak, hogy a felvonulást biztosítsák. „Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a kijevi rezsim, amely számos ilyen támadás, terrorcselekmény mögött áll, folytatni tervezi kampányát. Minden különleges szolgálatunk mindent megtesz a biztonság szavatolása érdekében” – mondta Peszkov.