Valójában orosz kém lehet az újságíró, aki Pablo Gonzalez néven tíz éve tudósít az ukrán frontról

háború
2023 május 03., 12:48

Orosz származású lehet az újságíró, aki Pablo Gonzalez néven a Krím megszállása óta több spanyol lapnak tudósított az ukrajnai eseményekről. A férfit tavaly a lengyel belső elhárítás vette őrizetbe az ukrán-lengyel határ közelében, miután gyanút fogtak, hogy valójában az orosz katonai titkosszolgálatnak kémkedik.

Ha ez így van, az újságírót akár tíz év börtönre is ítélhetik Lengyelországban. A hatóságok szerint elfogásakor két útlevél volt nála, amelyek két külön névre szóltak, és úgy tűnt, Ukrajnába akar utazni. Gonzalez eszközein jelentéseket találtak többek között Borisz Nyemcov - a Putyint rendszeresen bíráló ellenzéki politikus, akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat speciális kivégzőosztaga gyilkolhatott meg - lányáról, Zhanna Nyemcováról és alapítványának tevékenységéről is.

A lengyel hatóságok bejelentése előtt több nemzetközi szervezet is a napokig indoklás nélkül fogvatartott újságíró szabadon engedését követelte, a Riporterek Határok Nélkül a férfi alapvető jogainak megsértésére hivatkozott. Az Újságírók Védelmére Bizottság információi szerint az újságírót februárban Ukrajnában is őrizetbe vették, mert állítólag engedély nélkül járt a kelet-ukrajnai Donbasz régió katonai ellenőrzés alatt álló területein - de pár órán belül elengedték.

(via Novaya Gazeta)