Felfüggesztettet kapott az a hat végrehajtó, akik fizettek Schadl Györgynek a pozíciójukért

bűnügy
2023 május 04., 16:43

Hat végrehajtót és négy másik személyt ítélt el a bíróság csütörtökön a Völner-Schadl-ügyben. A végrehajtói kar éléről - a teljes elnökséggel együtt - nemrég lemondott Schadl György és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár nem jelentek meg a tárgyaláson, mert ők korábban mindent tagadtak a bíróságon.

A bűnösségüket eddig beismerő vádlottak mind felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, de többen is fellebbeztek. Ők úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egy részét, vagy teljes egészét visszaadják Schadlnek - ami több esetben is több százmilliós összegeket jelentett -, kedvező elbírálásért cserébe.

Ügyvédek a Völner-Schadl ügy első előkészítő tárgyalásán
photo_camera Ügyvédek a Völner-Schadl ügy első előkészítő tárgyalásán Fotó: Németh Dániel/444

Korábban megírtuk, hogy egyetlen végrehajtó futott neki a Völner-Schadl-pernek úgy, hogy nem ismerte be a bűnösségét: ő Cs. Éva, aki korábbi tanúvallomásában azt mondta, nem korrupciós céllal adott tízmilliókat a végrehajtói kar elnökének, hanem csak a korábbi kölcsönöket fizette vissza. Ezekről állítólag nem írtak szerződést. Cs. azt is mondta, hirtelen elhatározásból jelentkezett végrehajtónak, majd szinte spontán elfogadta Schadl negyvenmilliós ajánlatát és az igen magas kamatot.

A végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád: négyen három év, ketten öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre számíthatnak, ezen felül ötmillió forint pénzbüntetést kell fizetniük, és öt évre a végrehajtói foglalkozástól is eltiltotta őket a bíróság. A négy nem végrehajtó szintén felfüggesztettet és pénzbüntetést kapott, ketten közülük Schadl szabálytalanul épített balatoni nyaralóját intézték.

Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák.
photo_camera Schadl György az első előkészítő tárgyaláson. Ahhoz nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotózzák. Fotó: Németh Dániel/444

A végrehajtói kar elmarasztalt hivatalvezetője a volt elnök kívánsága szerint pontozta a pályázatokat, a negyedik személy pedig egy korrupt módon kinevezett végrehajtó és Schadl között közvetített. Az ítélet igencsak megnehezíti majd a védekezést azoknak, akik eddig tagadták a bűnösségüket, hiszen ha vannak vesztegetők, lennie kell megvesztegetettnek is. Beismerés esetén Völnerre nyolc, Schadlre tíz év börtönt kért az ügyészség.

Aki visszaolvasná eddigi legfontosabb cikkeinket a Völner-Schadl ügyről - amiért a 444 szerkesztősége sajtódíjat is kapott -, itt legörgetve megtalálja.

(via 24.hu)

Kiemelt videóink