Magyar Sajtódíjat kapott a 444 szerkesztősége

Média
2022 március 10., 15:36
comments 2

A Völner-Schadl ügy nyomozati anyagának magas színvonalú feldolgozásáért Magyar Sajtódíjat kapott a 444 szerkesztősége. Ez a Magyar Újságírók Országos Szövetségének szakmai díja a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére. Idén a 444 szerkesztősége kapta meg, Dezső András, a HVG és Vitéz F. Ibolya, a 24.hu újságírója mellett.

A MÚOSZ indoklása szerint a Völner-Schadl ügyben a 444 tájékoztatása „kiegyensúlyozott és alapos volt, cinikus humorizálás nélkül festettek szórakoztatóan hű képet a mai politikai életről”.

Hogy ne magunkat dicsérjük, idézzük tovább a MÚOSZ-t:

„E korrupciós botrány még 2021-ben robbant ki, s attól kezdve minden egyes apró részletről, fejleményről azonnal beszámolt a portál, érzékeltetve, nem mindennapi visszaélésről van szó. Az alapos elemzéshez fontos volt a sokfelé elágazó fejlemények, szálak folyamatos követése.

E cikksorozat több újságíró közös munkája, s kellett hozzá az a szerkesztőség is, amely a 2013. évi megalakulása óta a magyar sajtószabadság, a tényszerű, ámde szókimondó, egyéni hangot megütő, tartalomban és formában megújuló független újságírás bástyája. Az áprilisban 9 éves múltra visszatekintő portált Uj Péter főszerkesztő, és az Indexből kivált újságírók egy csoportja alapította. Szabadon akartak dolgozni, a mindenkori hatalomtól, pártoktól függetlenül, minden tulajdonosi megszorítás nélkül. Ez sikerült. A szabadság azonban nem öncélú: kritikus cikkeik tényeken alapulnak, oknyomozó munkáik alapos elemzés után születnek, függetlenségük minden irányban igaz.

Valójában a függetlenség ma leginkább azt jelenti, hogy a 444.hu csapata minden olyan ügyre »rárepül«, amelyről kiderül: sérti a demokráciát, a köz mindenkori érdekét, amelyről ordít a közpénzekkel való visszaélés, a hatalmi túlkapás.

A Völner-Schadl ügy csak egy volt a 444.hu újságíróinak kiemelkedő teljesítménye közül. De olyan teljesítmény, aminek kapcsán a csapat munkája reflektorfénybe került, és érdemesnek találtatott a Magyar Sajtódíjra.”

A Völner-Schadl ügy nyomozati iratainak a feldolgozásáért a Főszerkesztők Fórumától is Minőségi Újságírás Díjat kapott a 444.

Aki visszaolvasná, ezek a legfontosabb cikkek a témában:

De készült remek Magyar Jeti is:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt