Jegyzőkönyvet sem vett fel a rendőrség, miután a fogdára szállították a Momentum képviselőjét

POLITIKA
2023 május 04., 11:25

A Momentum országgyűlési képviselőjét, Tompos Mártont hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve tiltott gyűlésen való részvétel miatt vették elő a rendőrök a szerda esti tüntetésen. Tettenérést emlegettek, így a mentelmi jogára sem hivatkozhatott. Tompost a rendőrök földre teperték, berántották a kordon mögé és gyorskötözővel fogták össze a kezét. Hajnali 2-ig a Gyorskocsi utcai fogdán tartották, végül jegyzőkönyv sem készült az esetről, a 444-nak azt mondta, most azt sem tudja, indul-e ellene eljárás.

Tompos Márton gyorskötözővel a kezén
photo_camera Tompos Márton gyorskötözővel a kezén Fotó: Momentum Mozgalom/Facebook

A leteperésből csak arra emlékszik, hogy az egyik rendőr azt mondja, „vegyétek ki”, majd pár másodperccel később már egy készenlétis térdelt a hátán.

Lövésük sem volt róla, hogy képviselő vagyok. Mondtam nekik egyből, miközben vittek, amire az volt a válasz, hogy »az most már mindegy«. Nem érdekelte őket.”

Nem volt kihallgatás, bizonyítékismertetés, jegyzőkönyvfelvétel, ujjlenyomatot sem vettek tőle. Egyedül az alkoholszondát fújatták meg vele. A képviselőnek az volt a benyomása, a rendőrök sem tudták eldönteni, mit csináljanak. „Azért kellett másfél órát ülnünk a Karmelitánál, mert azt hitték, van ott valaki, aki le tudja folytatni az eljárást. Mivel nem volt, hívtak egy rabszállítót, ami egy idő után bevitt minket a Gyorskocsiba, ahol szintén várnunk kellett, hogy kitalálják. mi legyen. Az egészből az jött le, hogy káosz van.”

Rajta kívül még bevitték azt a 17 éves fiút is, akit a rendőrök többször közvetlen közelről arcon fújtak könnygázzal, miközben a kordonba kapaszkodott. Tompos azt mondta, ő azért ment közel a rendőrökhöz, hogy kiszabadítsa ezt a srácot. „Gyakorlatilag nem tudott mozogni, kapaszkodott a kordonba, közben ütötték hátulról.” Később hallotta, ahogy a rendőrök gyalázkodva beszéltek a fiúhoz a kordon mögött. Amíg a fogdában tartották őket, Tompos ügyvédjét nem engedték be, de a 17 éves fiúnak sem engedték, hogy a szüleivel beszéljen.

Rajtuk kívül még bevittek egy 20 éves férfit maszkviselés miatt, volt még egy apa és egy korábbi ligetvédő, aki felmászott a Honvéd Főparancsnokságot körülvevő kordonokra. Másnap az ügyészség közleményéből derült ki, hogy csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt végül egy embert vettek őrizetbe.