Rendőrök elleni erőszak miatt nyomoz az ügyészség

POLITIKA
2023 május 04., 08:14

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a szerda esti tüntetés után. Egy embert őrizetbe vettek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szerda este ismét könnygázzal oszlattak a rendőrök a Karmelitánál, miután a státusztörvény ellen tiltakozó diákok kordonokat döntöttek le. A rendőrség szerint „az egyre agresszívabbá váló tömeg 20 óra körül a rendőrökre támadt; lökdösni kezdték őket, bedöntötték a kerítéselemeket, betörtek az építési területre, kövekkel dobálták és rugdosták a rendőröket”.

Mivel nem jelentették be a tüntetést, szabálysértési eljárást indítottak a szervezővel szemben. Öt embert állítottak elő, akik a közlemény szerint rendőrökre támadtak, őket hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel. „A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van.”

Nyolc embert azért jelentettek fel, mert maszkot viseltek a tüntetésen. Egyiküket előállították, mert a rendőrség szerint megpróbált elmenekülni az igazoltatás elől. Egy nőt „pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő”.

Ezenkívül a rendőrség közölte, hogy a délutáni, bejelentett tüntetés egyik résztvevőjénél késeket és egy ollót találtak, őt szintén előállították, és eljárást indítottak ellene.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szerda este a Gyorskocsi utcai fogdába vitték Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét és több diáktüntetőt is. Tompost végül éjjel fél 2-kor engedték ki, addig a Momentum szerint nem találkozhatott az ügyvédjével, és a gyerekekhez sem mehettek be a szüleik.

„Az persze nem derült ki, hogy miért vitték be a Momentum országgyűlési képviselőjét, ahogy az sem, hogy miért volt szükség este könnygázra, gumibotra és rendőri brutalitásra” - írta a Momentum.

A párt korábban közzétett egy videót arról, ahogy Tompost berángatják a rendőrsorfal mögé (0:15-től). Ezután gyorskötözőt tettek a kezére.

Hadházy Ákos képviselő, aki szintén ott volt a tüntetésen, azt írta, „hős rendőreink gyermekvédelmi könnygázt és gumibotot használva, egy országgyűlési képviselőt jogtalanul megbilincselve védtek meg egy nyomorult, ráadásul törvénytelen kerítést. Ismét rendőrállami módszerekkel léptek fel diákok ellen, akik egy rendőrállami törvénytervezet ellen tiltakoztak”.

Múlt héten szintén nem bejelentett tüntetés volt a Karmelitánál, akkor is könnygázt vetettek be. A rendőrség állítja, előre figyelmeztették erre a tüntetőket, de a résztvevők közül senki sem mondta, hogy hallott volna szabályszerű felszólítást. Hiába kértük a rendőrséget, nem tették közzé saját felvételeiket sem, amiken hallható lenne a figyelmeztetés.