Rottyon az orosz gázkitermelés az EU-s szankciók miatt

energia
2023 május 04., 12:27

Egyelőre nem talált új vevőket a kiesett európai piac helyett az orosz gázszektor, így az energiaexport és a gázkitermelés jelentősen visszaesett, ráadásul a nyugati szankciók miatt az orosz földgázkutak fejlesztése és üzemeltetése is gondot okoz a Gazpromnak meg a többi cégnek, ugyanis a nyugati technológiai eszközöket Moszkva nem tudja pótolni.

Oroszország új szereplő az LNG-piacon, és a technológia kutatási és innovációs területén le van maradva, ráadásul az ország ipara nagyrészt elszigetelt. Bár Oroszországé a világ legnagyobb földgázkészlete, az LNG-technológiában messze elmarad a világ többi részétől, mivel az Európát átszelő csővezetékekre fókuszált.

A Gazpromnak nem sikerült pótolnia a vezetékes exportban a kiesett európai piacokat, hiába növelte az importját Kína és India, és még évekig nem is lesz megfelelő kapacitású csőhálózat az ázsiai irányokba.

A Kommerszant elemzése szerint a Gazprom a gázkitermelést is csökkentette idén: közel ötödével esett vissza a kutakból felhozott mennyiség. (Bloomberg via Portfolio)