A szerb elnök terrorcselekménynek tartja a Belgrád melletti mészárlást

külföld
2023 május 05., 09:51

Terrorcselekménynek nevezte a szerb elnök azt, hogy egy 20 éves férfi gépkarabéllyal nyolc embert lelőtt és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este.

Aleksandar Vucic rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiadásához, és két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására. Emellett 1200 új rendőrt is alkalmaznak, hogy a szerbiai iskolákban folyamatosan rendőri felügyeletet biztosítsanak.

photo_camera Aleksandar Vucic Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

A kormány még a nap folyamán hoz egy döntést, amely szerint a Belügyminisztériumot kötelezi, hogy módosítsa a fegyverviselési törvényt. Mindenkit ellenőrzünk, akinek fegyvere van. 400 ezer fegyverviselési engedélyt adott ki az ország, az ellenőrzés után nem marad 30-40 ezernél több magánkézben. Az illegális fegyverviselés büntetését megkétszerezzük. Ez sem lesz viszont elég. Hathavonta és évente ellenőrizzük majd, hogy valaki alkalmas-e fegyverviselésre. Komoly vizsgálatok lesznek ezek. De a drogteszt is kötelező lesz, sőt, bejelentetlenül végeztetjük majd el” - mondta a szerb elnök. (Szabad Magyar Szó/MTI)