Foszforbombák használatával vádolják az oroszokat

háború
2023 május 06., 09:09

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy foszforlövedékekkel támadta Bahmut városát, írja a BBC. Az ukrán hadsereg által közzétett drónfelvételeken látható, hogy Bahmut lángokban áll, miközben a városra fehér foszfornak tűnő anyag zúdul. A fehér foszforos fegyverek nem tiltottak, de civil területeken való használatuk háborús bűncselekménynek számít. Gyorsan terjedő tüzet okoznak, amelyet nagyon nehéz eloltani.

link Forrás

A Twitteren az ukrán védelmi minisztérium azt írta, hogy a foszforos támadás "Bahmut nem lakott területeit célozta". Az egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor történt az állítólagos támadás. Oroszországot többször vádolták már azzal, hogy foszfort használ a háborúban.

A fehér foszfor egy viaszszerű anyag, ami oxigénnel érintkezve meggyullad, és fényes füstfelhőket hoz létre. A vegyszer 800 Celsius-fokos hőmérsékleten ég, és asúlyos égési sérüléseket okozhat. Oroszország aláírta az egyes hagyományos fegyverekről szóló egyezményt, amely tiltja a gyújtófegyverek használatát polgári területeken.

A HRW szerint azonban a fehér foszfor nem tartozik az egyezmény hatálya alá, mivel elsődleges célja a katonai műveletek elrejtésére szolgáló füstfüggöny létrehozása. A vegyi anyagot a HRW szerint az elmúlt 15 évben többször is használták" többek között az amerikai erők az ISIS harcosai ellen Irakban és Szíriában.