Őrizetbe vettek egy férfit, akit az orosz háborúpárti író ellen elkövetett robbantással gyanúsítanak

külföld
2023 május 06., 18:18

Az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy elfogták annak a robbantásnak az egyik gyanúsítottját, melyet szombat délelőtt követtek el Zahar Prilepin orosz háborúpárti író ellen. A robbantás Nyizsnyij Novgorod térségében történt, a merényletben Prilepin sofőrje életét vesztette.

Zahar Prilepin felrobbantott autója
photo_camera Zahar Prilepin felrobbantott autója Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy terrorcselekményként kezeli a történteket, a vizsgálatok megkezdődtek. Elmondták, hogy Moszkva térségében eljutottak egy lakoshoz, akinél feltételezésük szerint a pokolgépet összeszerelték. Az SZK szerint elfogott férfi, Alekszandr Permjakov a kihallgatás során azt mondta, hogy az ukrán titkosszolgálat utasítására cselekedett, és bevallotta, hogy ő robbantotta fel távirányítóval a pokolgépet, majd elmenekült a helyszínről. A TASZSZ információi szerint Permjakov ukrán származású.

A mentőszolgálat beszámolója szerint a robbanószerkezetet Prilepin autójának aljára erősítették. A jármű a robbanáskor a levegőbe repült, a tetejére esett vissza, az úttestben méretes lyuk keletkezett. A 47 éves író súlyosan megsebesült, de eszméleténél van, kórházba szállították. Az Interfax hírügynökség forrásai szerint azonban állapota súlyos és meg kell operálni.

A merényletet délelőtt Oroszország rögtön Ukrajnára és a Nyugatra fogta. (Reuters, MTI)