Bomba robbant egy orosz háborúpárti író autójában, a sofőr meghalt

külföld
2023 május 06., 11:36

Pokolgépes robbantásban megsebesült autójában szombaton Zahar Prilepin orosz háborúpárti író, a sofőrje meghalt. A merényletet Oroszország rögtön Ukrajnára és a Nyugatra fogta.

photo_camera Zahar Prilepin. Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

A TASZSZ orosz állami hírügynökség a belügyminisztériumot idézve azt közölte, hogy a Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod régióban történt a robbanás. A közlemény szerint az író megsebesült, de a robbanás után eszméleténél volt.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon azt írta: „A tény valóra vált: Washington és a NATO újabb nemzetközi terrorista sejtet táplált - a kijevi rezsimet”. Azt is mondta, hogy ez „az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közvetlen felelőssége”, de a vádat semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Gleb Nyikitin kormányzó azt mondta, „a bűnüldöző szervek most vizsgálják az incidens körülményeit és okait. Zahar jól van”.

link Forrás

Két vezető háborúpárti orosz propagandistát öltek meg robbantásos merényletekben azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát. Darja Duginát, a meghatározó orosz ultranacionalista ideológus, Alekszander Dugin lányát augusztusban egy autóbomba ölte meg. Vlagyimir Tatarszkij katonai bloggert a múlt hónapban egy szentpétervári kávézóban gyilkolták meg. (Reuters, MTI)