Az EU lemondta az Európa-napi izraeli fogadást, mert nem akarnak szereplési lehetőséget adni a nemzetbiztonsági miniszternek

eu
május 08., 17:13

Az Európai Unió lemondta az Európa-nap alkalmából világszerte hagyományosan megtartott rendezvények közül az izraeli diplomáciai fogadást, mert azon a kormányt Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter képviselte volna.

„Sajnálattal, de idén úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a diplomáciai fogadást, mert nem akarunk szereplési lehetőséget adni senkinek, akinek nézetei ellentétesek az Európai Unió által képviselt értékekkel” – közölte az Európai Bizottság.

Peter Stano, az EU külügyi szolgálatának szóvivője a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre elmondta: az EU minden olyan országban megünnepli május 9-én az Európa-napot, ahol képviseletet tart fenn. Az EU diplomáciai fogadására mindig hivatalosak a fogadó ország illetékesei is, ezért az izraeli kormányt is kérték, hogy képviseltesse magát az ottani ünnepségen.

De Izraelben a kormány részéről Itamar Ben-Gvir – Benjamin Netanjahu minden eddiginél radikálisabb és arabellenesebb kormányának minisztere – jelezte részvételét. Ezt követően az uniós bizottság megbeszélést tartott a tagállamokkal arról, hogy mit tehet ebben ez esetben, mert – mint Stano elmondta – az EU „nem osztja az izraeli miniszter és pártja által vallott politikai nézeteket, azok teljesen ellentmondanak az unió által vallott elveknek és értékeknek”.

Itamar Ben-Gvir izareli nemzetbiztonsági miniszter Jeruzsálemben 2022. december 30-án.
photo_camera Itamar Ben-Gvir izareli nemzetbiztonsági miniszter Jeruzsálemben 2022. december 30-án. Fotó: Menahem Kahana/AFP

A bizottsági közleménye szerint az EU izraeli képviselete továbbra is készül az Európa-nap izraeli megünneplésére. Noha a diplomáciai fogadás elmarad, a kulturális rendezvényeket megtartják az izraeli közönségnek, „izraeli barátainkkal és partnereinkkel együtt ünnepeljük az erős és előremutató kétoldalú kapcsolatokat”.

Az Európa-nap az EU megalapításához vezető Schuman-nyilatkozat évfordulója. Robert Schuman francia külügyminiszter öt évvel a II. világháború európai harcainak befejezése után, 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozásának ötletét. Az Európa-nap bevezetéséről végül 1985-ben döntöttek az Európai Közösségek állam- és kormányfői.