Állatvédők szerint nem is JJ4, hanem egy másik medve végezhetett a trentinói futóval

ÁLLAT
2023 május 09., 13:56

A LEAL olasz állatvédő szervezet két állatorvos szakvéleményére támaszkodva azt akarja bizonyítani az ügyben eljáró olasz bíróságnak, hogy valójában nem a JJ4 jelölésű nőstény medve felelős a fiatal trentinói férfi haláláért, hanem egy másik, hím medve.

A LEAL egyesület szerint a szakvéleményből kiderül: a futás közben halálra marcangolt 26 éves férfi holttestén található DNS-nyomok arra engednek következtetni, hogy az őt megtámadó medve nem nőstény, hanem felnőtt, hím egyed volt. Az állatorvosi vélemény szerint a harapásnyomokból látszik, hogy nagyobb távolság van a medve metszőfogai között, ami a hím példányokra jellemző.

JJ4 elkábítva 2020. július 30-án.
photo_camera JJ4 elkábítva 2020. július 30-án. Fotó: STRINGER/AFP

Az egyesület követelte az idő közben befogott JJ4 szabadon engedését és Maurizio Fugatti megyei elnök lemondását, Fugatti ugyanis az elmúlt hónapban kétszer is rendeletet adott ki a medve leölésére, de ezt a bíróság mindkétszer megakadályozta.

Az április elejei medvetámadás áldozatául esett Andrea Papi szülei elutasították a LEAL következtetését, amit fantáziadúsnak és nehezen hihetőnek neveztek. Ügyvédjük szerint a gyászoló pár „ismét tiszteletet és megértést kér, ennek ellenére mégis kritikák és elfogadhatatlan provokációk érik őket”.

A medve sorsát eldöntő tárgyalást május 11-re tűzték ki, de az ítélethirdetést a bíróság május 25-ére halasztotta. (MTI)