Szijjártó: Mi itt, Európában lábon, sőt tüdőn lőjük magunkat a szankciókkal

POLITIKA
2023 május 10., 13:54

A jelenlegi nehéz helyzetben az Európai Unió bővítése hozhatná el a kontinens versenyképességének gyors javulását, így a közösségnek ma nagyobb szüksége lenne Szerbia csatlakozására, mint fordítva – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a miniszter a szerb gazdasági kamara üzleti fórumán azt mondta: az utóbbi évek világgazdasági átrendeződése közel sem kedvező Európa szempontjából, ráadásul fontos kereskedelmi kapcsolatokat számolnak fel politikai döntésekkel, és gyakorlatilag ellehetetlenülnek a kelet-nyugati együttműködés útvonalai. Azt mondta:

„Aki megpróbál pragmatikusan állni ehhez a kérdéshez, megpróbálja racionálisan nézni Kelet és Nyugat kapcsolatrendszerét, azt azonnal megvádolják oroszpártisággal, Putyin-barátsággal, azzal hogy a Kreml propagandistája. Nagyon nehéz észszerű politikával, észszerű megközelítéssel ma érvényesülni.”

Szerinte a brüsszeli intézkedések csak tovább nehezítik a gazdasági szereplők helyzetét, miközben az USA elsőbbséget biztosít a hazai vállalatoknak. „Mi itt, Európában meg lábon, sőt tüdőn lőjük magunkat a szankciókkal” – mondta.

„Ez nem a pozitív kilátásokat erősíti, azonban nekünk ezen körülmények között kell sikeresnek lennünk, ehhez pedig kiszámítható partnerségekre és megbízható, együttműködő partnerekre van szükség” – mondta Szijjártó, aki szerint a magyar-szerb kapcsolat épp ekként írható le.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az európai versenyképességet gyorsan tudná javítani a közösség bővítése, a gazdasági tér új tagállamok felvétele általi kiterjesztése.

„Az EU-nak most nagyobb szüksége lenne Szerbiára, mint amekkora szüksége a szerbeknek van az EU-tagságra. Ezért nem tartjuk helyesnek azt a nagyképű és lekezelő hozzáállást, amelyet Brüsszel tanúsít Szerbiával szemben” – mondta.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Magyarország nagy támogatója a Nyitott Balkán kezdeményezésnek, a kormány azt is felvetette, hogy a következő csúcstalálkozó legyen Budapesten, mert az EU és a térségbeli államok szoros együttműködése nélkülözhetetlen a versenyképességhez, ahogyan az energiabiztonság is – mondta Szijjártó.

Szerinte utóbbi téren „jól láthatóan csak egymásra számíthatunk”, és emlékeztetett a két ország energiabiztonságát erősítő megállapodásokra, például az új kőolajvezeték építésére és a közös földgáz-kereskedelmi vállalat létrehozására.

„Mára elértük azt a helyzetet, hogy nincs ellátásbiztonság Szerbiában magyar részvétel nélkül, és nincs ellátásbiztonság Magyarországon szerb részvétel nélkül” – mondta Szijjártó, aki szerint az egyes szövetségesek által támadott Török Áramlat vezeték nélkül most egyik országban sem lenne elegendő földgáz. (MTI)