Kiengedték Imran Khant, Pakisztán letartóztatott exminiszterelnökét

külföld
2023 május 11., 15:02

A pakisztáni Legfelsőbb Bíróság szerint törvénytelen volt Imran Khan korábbi miniszterelnök letartóztatása, ezért azonnal szabadon kell engedni.

A 70 éves politikust kedden vitték el korrupciós vádakkal egy iszlamabadi bíróság épületéből. A kormány azzal érvelt, hogy az egykori krikettsztár nem működött együtt a hatóságokkal a korrupcióval kapcsolatos nyomozás során.

photo_camera Imran Khan márciusban Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

Khan elmondása szerint bottal ütötték a rendőrök. Az elmúlt napokban erőszakos tüntetések robbantak ki az országban, legalább tízen meghaltak és kétezer embert letartóztattak, köztük Khannal szövetséges politikusokat is. Khan pártja szerint a korrupciós vádak politikailag motiváltak.

Khant tavaly buktatta meg az ellenzék bizalmatlansági indítványa, miután éppen az ukrajnai invázió megindításának napján tett látványos és nagyon barátkozós látogatást Vlagyimir Putyinnál. Tavaly novemberben lábon lőtték egy tüntetésen, mire Khan a titkosszolgálatot vádolta az akció megtervezésével. A hadsereg tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz.