Az izraeli hadsereg bocsánatot kért az al-Dzsazíra újságírójának haláláért

külföld
2023 május 12., 06:17

Az izraeli hadsereg először kért bocsánatot az al-Dzsazíra újságírója, Sirín Abu Akla haláláért, egy évvel azután, hogy egy izraeli katonai műveletről tudósító újságírónőt a fején érte találat a megszállt Ciszjordániában.

A bocsánatkérés az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének szájából hangzott el, amikor interjút adott a CNN-nek.

„Úgy gondolom, itt a lehetőség, hogy elmondjam, nagyon sajnáljuk Sirín Abu Akla halálát” - mondta Daniel Hagari. - „Újságíró volt, egy nagyon alapos újságíró. Izraelben nagyra értékeljük a demokráciát, és egy demokráciában nagy értéket látunk az újságírásban és a szabad sajtóban. Azt akarjuk, hogy az újságírók biztonságban érezzék magukat Izraelben, különösen háború idején, még akkor is, ha kritizálnak minket.”

A bocsánatkérésre napokkal azután került sor, hogy a The Committee to Protect Journalists (CPJ) közzétett egy jelentést, amely szerint az izraeli hadsereget egyszer sem vonták felelősségre azért a 20 újságíróért, akiket az elmúlt két évtizedben gyilkoltak meg.

Egy évvel ezelőtt a CNN írta meg két, a helyszínen készült videóra és nyolc szemtanúra, illetve egy hangelemzőre és egy robbanófegyver-szakértőre hivatkozva, hogy a felvételek azt bizonyítják, Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert riporterét szándékosan vették célba és lőtték agyon izraeli erők Dzseninben, 2022. május 11-én. A hosszú riportban szakértők segítségével elemezték a fotókat és videókat. (CNN)