Mi történik Bahmutnál?

külföld
2023 május 12., 10:27

Megindult az ukrán ellentámadás, kongatta meg a vészharangot 2023. május 11-én, csütörtökön Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg tulajdonosa. Az ő börtöntöltelékekkel, illetve január óta az orosz hadseregtől átirányított mobikokkal, vagyis mozgósított tartalékosokkal feltöltött csapatai képzik Bahmut ostromának fő erőit, ezeket az alakulatokat dobják be újra és újra a kiépített ukrán védállások elleni frontális rohamokra a városban, ahol ezzel a stratégiával napi néhány tíz métereket haladnak előre - a város ostroma már a tizedik hónapja tart.

Drónnal gyakorlatozó ukrán katona a donyecki fronton.
photo_camera Drónnal gyakorlatozó ukrán katona a donyecki fronton. Fotó: VINCENZO CIRCOSTA/Anadolu Agency via AFP

A bahmuti fronton a Wagner szárnyait január óta az orosz hadsereg alakulatai biztosítják, ám ezzel egyidejűleg az orosz hadsereg vezetése depriorizálta Bahmut bevételét. Ez amúgy logikus döntés, a városnak stratégiai jelentősége nincsen, elfoglalásának nem volna önmagán túlmutató jelentősége. Bahmut eleste esetén se nyílna meg az út Donyeck megye északi részének megszállása előtt, azon a részen még bőven vannak Bahmuthoz hasonló méretű és Bahmuthoz hasonlóan már a konfliktus 2014-es kirobbanása óta folyamatosan erődített városok.

De míg a hadvezetés lélekben már január tájén elengedte Bahmut bevételét, Prigozsin politikai játszmája, saját hatalmának megerősítése részeként mindenét feltette az itteni sikerre, személyes projektjévé tette a város megszállását. Az elmúlt hónapokban így egyre gyakoribb és egyre indulatosabb kirohanásokban bírálta minden egyes kudarcáért Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov hadseregtábornok vezérkari főnököt, akiket azzal vádolt, hogy nem küldenek elég lőszert, fegyvert, légi- és tüzérségi támogatást a Wagnernek ahhoz, hogy az sikerrel valósíthassa meg céljait.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.