Orosz beavatkozástól tart Erdogan kihívója

külföld
2023 május 12., 08:05

A vasárnapi török elnökválasztás legtámogatottabb ellenzéki jelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu azzal vádolja Oroszországot, hogy hamisított anyagokat terjeszt a közösségi médiában. Kılıçdaroğlu, aki a közvélemény-kutatások szerint még valamennyivel meg is előzi Recep Tayyip Erdoğant, ugyanakkor nem pontosította, milyen anyagokra utalt. Csak arra figyelmeztette az oroszokat, hogy ha május 15-e után is meg akarják őrizni a két ország közötti barátságot, akkor „el a kezekkel a török államtól”.

Kemal Kılıçdaroğlu
photo_camera Kemal Kılıçdaroğlu Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Ugyanakkor a harmadik jelöltnek, Muharrem Incének csütörtökön éppen azért kellett visszalépnie, mert deepfake szexvideók kezdtek róla keringeni egy izraeli pornóoldalon. Kılıçdaroğlu most az oroszokat vádolta meg a hamis felvételek terjesztésével.

Kılıçdaroğlu hat párt jelöltjeként szerezné meg az elnöki posztot, ő a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője. 2018-ban ugyanez a párt Incét indította, sikertelenül. Erdoğan az utóbbi napokban homofób megjegyzésekkel és látványos béremeléssel próbálta menteni szorult helyzetét, ami a földrengés visszás kezelése és a gazdasági válság miatt alakult ki. (Reuters)