Milliárdos fejlesztést ígér Balatonvilágosnak a Club Aliga fejlesztője, ha módosítják a településrendezési szerződést

balaton
2023 május 13., 13:20

Újabb fordulójához ért a Club Aligát fejlesztő cég és a vízpart hozzáférhetőségéért küzdő helyiek küzdelme: a Magyar Narancs úgy tudja, hogy

a korábbi pártüdülőt tulajdonló és fejlesztő cég bedobott egy ajánlatot: milliárdos fejlesztéseket ígér Balatonvilágos településnek, ha a mostani településrendezési szerződés neki tetszően módosítják.

A lap kereste az ajánlat miatt Takács Károly balatonvilágosi polgármestert és Balázs Attilát, a Bayer Property Zrt. tulajdonosát, de egyikük sem nyilatkozott. Ismert:

  • a képviselő-testület még 2013-ban kötött az akkori tulajdonosokkal egy olyan szerződést, ami szerint a helyiek használhatják a volt pártüdülő partját, sétányát, útjait.
  • Miután a Bayer Propertyhez került a terület, annak egy részét felparcellázták és kialakítottak 13 közvetlenül Balaton-parti telket, megszüntetve az 540 méter hosszú sétányt.
  • Ennek egy kormányrendelet ágyazott meg: a NER-közeli Balázs Attila cégének ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánították.

A helyiek attól tartanak, hogy a fejlesztéssel az addigi közutak is magánkézbe kerülnek, korlátozzák a használatukat, s így nem tudnak lejutni a 32 éve visszakapott partjukra.