Rekord értékben küld hadiszállítmányt Németország Ukrajnának

Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új hadiszállítmányt Ukrajna számára. Ez rekord a háború kezdete óta, erősítette meg a Spiegel értesülését Boris Pistorius német védelmi miniszter és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szombaton.

photo_camera Leopard 1 harckocsi Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT/dpa Picture-Alliance via AFP

A német kormány az idei első negyedévben csaknem 497 millió euró értékű katonai felszerelés szállítását hagyta jóvá Ukrajnának.

A német védelmi tárca vezetője szerint Berlin a legújabb fegyvercsomaggal azt akarja jelezni, hogy Németország komolyan támogatja Ukrajnát, minden segítséget megad, ameddig csak kell.

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi páncélos járművet, 200 felderítő drónt, négy Iris-T légvédelmi rendszert, továbbá lőszert, tüzérségi lőszert és több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet tartalmaz. Mindezt a következő hetekben-hónapokban szállítják le.

Az új segélycsomagot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi aacheni Nagy Károly-díjjal való kitüntetése előtt jelentették be. Azt nem tudni biztosan, hogy a szombaton Rómában tartózkodó Zelenszkij személyesen veszi-e át a díjat. (MTI)