Novák Katalin a pedagógusoknak: Nem felelek a kormányért

oktatás
2023 május 14., 16:28
Novák Katalin pedagógusokkal beszélget a Sándor-palota előtt 2023 május 14-én
photo_camera Novák Katalin pedagógusokkal beszélget a Sándor-palota előtt 2023. május 14-én Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet FB

Tanárok és az Egységes Diákfront aktivistái demonstráltak vasárnap a Sándor-palotánál, ahol nyílt napot tartott épp Novák Katalin köztársasági elnök.

A tervük az volt, hogy az épületen belül demonstrálnak a státusztörvény ellen, de még sorban álltak a hivatal előtt, amikor váratlan odalépett hozzájuk az államfő, hogy meghallgassa a panaszokat.

link Forrás

A videók tanúsága szerint sokak mellett jelen volt az ismert diáktüntető, Pankotai Lili, valamint Simkó Edit, irodalomtanár is, aki elsők között vett részt polgári engedetlenségi akcióban, mielőtt februárban felmondott.

Simkó Edit perceken keresztül vitatkozott Novákkal. A PDSZ oldalára feltöltött videó szerint arról beszélt, hogy szerinte az olyan „gesztusok”, mint hogy az államfő odajön hozzájuk beszélgetni, inkább propagandisztikus lépések, amik a valódi tárgyalásokat és döntéseket segítenek elpalástolni, immáron tíz éve. Novák kikérte magának, hogy leereszkedett volna azzal, hogy odalépett a tanárokhoz.

Aztán elhangzott az alábbi kérdezz-felelek egy kérdező és a Fidesz volt alelnöke, az Orbán-kormány egykori családügyi minisztere, illetve államtitkára között:

„– Ez a bizonyos tisztelet látszódhatna a kormány döntéseiben is.
– Nem felelek a kormányért.”

Amikor Novák felveti, hogy itt van, és beszélget a tanárokkal, kórusban jelzik neki, hogy nem a palota udvarán kellene ezekről a kérdésekről egyeztetni, hanem a tárgyalóasztaloknál, valódi képviselőkkel. Az államfő azzal kontrázott, hogy nem ő az, aki rögzíti a beszélgetést, mégis őt vádolják propagandisztikus módszerekkel.

Az államfő megkérdezte, mégis mit kéne tenni, mi lenne a legfontosabb teendő. Erre Simkó Edit jelzi, hogy tíz éve beszélnek erről, de senki nem akarta tudomásul venni. Öregszik a tanári kar, tíz év múlva el fognak tűnni a tanárok, nincs utánpótlás. És egy raktárban pakoló többet keres mint egy többdiplomás tanár:

link Forrás