Prigozsin szerint az orosz légvédelem a felelős a Brjanszknál lezuhant helikopterekért és repülőgépekért

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője 2023. május 5-én egy Telegramra feltöltött videóüzenetben
photo_camera Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője 2023. május 5-én, egy Telegramra feltöltött videóüzenet közben Fotó: HANDOUT/AFP

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője szerint az orosz légvédelem a felelős azért, hogy egy nap alatt négy gépet is elveszített az orosz légierő.

Az orosz állami hírügynökség szombaton adott hírt arról, hogy két vadászgép és két helikopter földbe csapódott a nap folyamán az Ukrajnával határos Brjanszk megyében.

Két Mi-8-as helikopter, valamint egy Szu-34-es és Szu-35-ös bombázó semmisült meg. Az egymásnak részben ellentmondó értesülések szerint legalább kettő, legfeljebb kilenc ember halt meg.

A csapatai élén a kelet-ukrajnai Bahmutot ostromló Prigozsin az utóbbi hetekben egyre nyíltabban kritizálja az orosz hadvezetést, ezen belül személyesen Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, amiért nem küldenek elegendő lőszert. Prigozsint szerint már fenyegetik is a védelmi minisztériumból, és hazaárulással vádolják. A szombati eseményekről ezt nyilatkozta a Newsinfónak:

„A becsapódások kör alakban történtek, a kör átmérője 40 kilométer, sugara hozzávetőleg 20 kilométer. Menjen fel az internetre, és keressen rá, milyen légvédelmi fegyver lehet ennek a körnek a közepén. Aztán találja ki, maga szerint mi történhetett”

– mondta sokat sejtetően, hozzátéve, nem ismeri a támadás részleteit, van neki baja Bahmuttal épp elég.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint is az orosz légvédelem a felelős a történtekért. Ihnat a TSZN ukrán hírtelevízió honlapján arról beszélt, hogy ők öt gép lezuhanásáról tudnak: három helikopter mellett két repülőgépet ért találat.

A Kreml eredetileg szombaton azt közölte, hogy egy helikopter motortűz miatt semmisült meg. Később elismerték, hogy egy repülőgépet és két helikoptert lelőttek, de azt közölték, hogy ukrán szabotőrök állhatnak a támadások mögött. (Meduza)