„Volodimir Zelenszkij a 21. század legsikeresebb állami vezetője”

külföld
2023 május 14., 17:03

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 21. század legsikeresebb állami vezetője – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a németországi Aachenben, a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségén.

A konzervatív politikus a díjazottat, azaz az ukrán államfőt és az ukrán népet méltatva kiemelte, hogy Volodomir Zelenszkij „Ukrajna hőse és Európa példaképe”. Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja „a jó és a rossz örök konfliktusának manifesztációja”, Volodomir Zelenszkij pedig a jók oldalának megtestesítője.

photo_camera Volodimir Zelenszkij szemből, Mateusz Morawiecki háttal Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna az emberi méltóság, a véleményszabadság és az állam és egyház szétválasztásának európai értékeit védelmezi, Oroszország viszont „Európa tagadása”, ahol az állampolgár csupán „gyalogáldozat”, az egyház „állami szerv”, a hazugság igazságot jelent, az ukránokat így nácinak nevezik, a rabságot szabadságnak, az Ukrajna elleni jogtalan támadást pedig különleges műveletnek.

A többi között arról is szólt, hogy amíg Ukrajna megosztott, addig egész Európa megosztott, és „amikor ukránok halnak meg a szabadságunkért, akkor Európa szíve vérzik”. (MTI)