Zelenszkij: Ellencsapásra készülünk, de nem támadunk orosz területeket

háború
2023 május 14., 12:34

Volodimir Zelenszkij Berlinben mondta ezt Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, ellencsapásra készülnek, hogy visszaszerezzék a jogtalanul elfoglalt területeket, de Oroszországon belüli célpontokat nem támadnak.

photo_camera Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Mindezt azután mondta, hogy az oroszok azzal vádolják Ukrajnát, hogy Oroszországon belüli célpontokat támad. A BBC azt írja, Ukrajna tagadja a vádakat, azt mondják, törvényes joguk erőszakot és más eszközöket alkalmazni jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló területeik visszaszerzése érdekében. Ilyen terület például a négy déli és keleti régió, illetve a Moszkva által 2014-ben annektált Krím.

Mindeközben a Washington Post a birtokába került titkos amerikai hírszerzési dokumentumok alapján arról írt, hogy Zelenszkij zárt ajtók mögött agresszívebb irányt javasolt: orosz falvak elfoglalását, olajvezetékek felrobbantását, illetve nagy hatótávolságú rakétákra vágyik, amikkel Oroszországon belüli célpontokat támadna.

A mostani berlini megbeszélésen Olaf Scholz megígérte, hogy támogatja Ukrajnát, „ameddig szükséges”, az országnak pedig 2,7 milliárd euró értékben ígért fegyvereket, például Leopard harckocsikat és légvédelmi rendszert.

Zelenszkij vasárnap tovább utazik Aachenbe, hogy ott átvegye a Nagy Károly-díjat „az európai egység előmozdítása érdekében tett erőfeszítésekért”. Ezt a díjat korábban olyanok kapták meg, mint Ferenc pápa, Bill Clinton vagy Winston Churchill.

Az ukrán elnök berlini látogatása előtt Olaszországban volt, Rómában Sergio Mattarella olasz elnökkel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel találkozott, majd a Vatikánban Ferenc pápa is fogadta.