Zárt ajtók mögött merész támadásokat javasolt Oroszország ellen Zelenszkij

háború
2023 május 14., 07:29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy az általuk biztosított fegyverekkel főként az Ukrajna határain belül tartózkodó ellenséges erőket támadja, és nem támad orosz területeket. Zárt ajtók mögött azonban Ukrajna vezetője agresszívebb irányt javasolt: orosz falvak elfoglalását, olajvezetékek bombázását, titokban pedig nagy hatótávolságú rakétákra vágyik, amikkel Oroszország határain belüli célpontokat támadna, állítja a Washington Post a birtokába került titkos amerikai hírszerzési dokumentumok alapján.

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023 február 24-én
photo_camera Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben, 2023. február 24-én Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

A dokumentumok a lap szerint – amelyek részei a Discord üzenetküldő platformon terjesztett titkos iratoknak – „egy agresszív ösztönökkel rendelkező vezetőről árulkodnak, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt a nyugodt és sztoikus államférfi képével, aki Oroszország brutális támadásaival küzd”. A Pentagon nem vitatta az anyagok hitelességét.

A cikkben az áll, hogy Zelenszkij sokszor visszafogta beosztottjai ambícióit, több esetben viszont ő volt az, aki kockázatos katonai akciókat javasolt. Egy január végi megbeszélésen azt forszírozta, hogy „hajtsanak végre csapásokat Oroszországban”, miközben ukrán szárazföldi csapatokat vezényelt volna ellenséges területre, hogy „elfoglalják az orosz határ menti meg nem határozott városokat”, olvasható egy szigorúan titkos címkével ellátott dokumentumban. „A cél az lenne, hogy Kijev jobb pozíciót szerezzen a Moszkvával folytatott tárgyalásokon” – áll a dokumentumban.

Egy Valerij Zaluzsnij tábornokkal tartott február végi találkozón Zelenszkij aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek képesek lennének elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat, sem olyanokkal, amelyekkel megtámadhatnák azokat. Zelenszkij ezután azt javasolta, hogy Ukrajna inkább drónokkal támadja a nyugat-oroszországi Rosztovban lévő, nem részletezett helyszíneket.

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Egy február közepén, Julija Szvridenko miniszterelnök-helyettessel tartott megbeszélésen Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság-vezetéket. „Zelenszkij kiemelte, hogy ... Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretenni Orbán Viktor valószínűsíthetően orosz olajra épülő iparát” – áll a dokumentumban.

A beszélgetés részletezésében a hírszerzési tisztviselők elismerik, hogy Zelenszkij „dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg”. Bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbánt széles körben Európa Kreml-barát vezetőjének tartják.

Amikor megkérdezték Zelenszkijtől, hogy javasolta-e Oroszország egyes részeinek megszállását, a lapnak Kijevben adott interjújában „kitalációnak” minősítette az amerikai hírszerzés állításait, de megvédte a jogát, hogy országa védelmében szokatlan taktikákat alkalmazzon. „Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy amikor ennyi ember hal meg, minden trükköt be kell vetniük.

Nem világos, hogy az Egyesült Államok megosztotta-e a szövetséges államokkal a Zelenszkij terveiről szóló beszámolókat, de az ukrán elnök továbbra is élvezi a nyugati kormányok erős támogatását.