Egy doboz szart küldtek a varsói magyar nagykövetségre

háború
2023 május 15., 05:54

Tavaly tavasszal bűzös csomag érkezett a varsói magyar nagykövetségre, írja a Direkt36 a lengyel-magyar kapcsolatok megromlásáról szóló cikkében. Mint kiderült, a doboz ürülékkel volt tele.

Ez csak egy apró megnyilvánulása annak, mennyire feszültté vált a két ország viszonya az orosz-ukrán háború első hónapjaiban, és milyen dühöt váltott ki a lengyel közvéleményben az Orbán-kormány kétarcú politikája.

A Direkt36 szerint a magyar nagykövet, Kovács Orsolya több magánbeszélgetésen elmondta, hogy haza szeretne jönni, mert egyre kevésbé tudja az arcát adni a kormány háborúval kapcsolatos megnyilvánulásaihoz. Sokat kellett küzdenie azért is a magyar külügynél, hogy más nemzetek nagykövetségeihez hasonlóan kifüggeszthessék az ukrán zászlót.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Varsóban
photo_camera Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki Varsóban Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A cikk kitér Novák Katalin tavalyi látogatására is, aki Varsóba utazott először köztársasági elnökként. Magyar és lengyel kormányzati források szerint Mateusz Morawiecki miniszterelnök arra kérte Novákot, magyarázza el, miért olyan súlyos Magyarország orosz energiafüggése.

A köztársasági elnök sajnálatos adottságról beszélt, mire Morawiecki előállt a saját elemzéseikkel, melyek szerint Magyarország technikailag ki tudná váltani az orosz energiát, csak nem akarja.Bár a lengyel kormányban rossz szemmel nézik, hogy Orbánék a háború közepén is szívélyes viszonyban vannak az oroszokkal, törekedtek arra, hogy ne szakítsák meg teljesen a kapcsolatot. A háború kitörése után lemondtak egy közös nyilvános rendezvényt, de belementek egy titkos miniszteri szintű találkozóba. A magyar fél idén már többet akart, szerették volna, ha Andrzej Duda elnök márciusban Budapestre látogat a magyar-lengyel barátság napja alkalmából, de a lengyelek elutasították a meghívást.