A magyar kormány nem engedi, hogy az EU újabb 500 millió eurót adjon Ukrajnának fegyverekre

háború
2023 május 16., 05:35

Magyarország hétfőn váratlanul megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását az Ukrajnának szánt fegyverekre, írta az olasz ANSA hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség szerint a most blokkolt részlet értéke 500 millió euró, amit jövő hétfőn kellett volna folyósítani. Az Európai Békekeretet 2021. március 22-én hozta létre az Európai Tanács, a költségvetésen kívüli alap célja, hogy nagyobb mértékben legyen képes megelőzni a konfliktusokat, békét teremteni és megerősíteni a nemzetközi biztonságot. Mióta tavaly februárban kitört a háború, az uniós tagállamok az EPF-en keresztül veszik a fegyvereket az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának. A hivatalos retorikája ellenére ehhez a magyar kormány is csatlakozott közel 1,6 milliárd forinttal. Ugyanakkor a magyar kormány már idén januárban is blokkolta az újabb 500 millió eurós segély jóváhagyását.

Az ANSA értesülése szerint most a magyar vezetés garanciákat követelt arra, hogy az Európai Békekeret a jövőben is megtartja globális horizontját, vagyis nem kizárólag Ukrajna felfegyverzésére fordítják a pénzt.

A kormányzati médiabirodalomhoz tartozó Világgazdaság emlékeztetett arra, hogy az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) éppen akkor minősítette háborús szponzornak az OTP Csoportot, amikor a tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május 5-én jóváhagyta, hogy az unós tagállamok egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára. Szijjártó Péter pedig pénteken már jelezte, amíg Ukrajna ezt nem vonja vissza, a magyar kormány „nagyon nehezen” tárgyal további szankciókról.