Salman Rushdie: Mióta élek, nem volt ennyire fenyegetve a véleménynyilvánítás szabadsága a nyugati országokban

irodalom
2023 május 16., 12:21

Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai író először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy tavaly augusztusban egy New York-i irodalmi fesztiválon súlyosan megsebesítették.

Az író a Freedom to Publish-díjat kapta meg a Brit Könyvdíjak átadásán, ezzel a szervezők azoknak az íróknak, könyvkereskedőknek és kiadóknak az elkötelezettségét ismeri el, akik a fenyegetések ellenére is kiállnak az intolerancia ellen.

Salman Rushdie 2019. november 16-án.
photo_camera Salman Rushdie 2019. november 16-án. Fotó: HERBERT NEUBAUER/APA-PictureDesk via AFP

Rushdie a ceremónián elhangzott videóüzenetében azt mondta:

„Mióta élek, még nem volt kitéve ekkora fenyegetésnek a nyugati országokban a véleménynyilvánítás és a publikálás szabadsága.”

Az író elmondta, hogy most az USA-ban, ahol tartózkodik, a könyvtárak és iskolai gyerekolvasmányok is ki vannak téve a támadásoknak. Ezek maga a könyvtár eszméje ellen irányulnak – mondta Rushdie, aki szerint miközben ez rendkívül riasztó, figyelni kell rá, és keményen fel kell lépni ellene.

Rushdie bírálta a kiadókat, amik a politikai korrektségre, a mai „érzékenységre” hivatkozva a több évtizedes olvasmányokat, többek között Roald Dahl és Ian Fleming regényeit is cenzúrázzák. Szerinte a kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék. Azt tanácsolta:

„Ha ezt nehéz elviselni, ne olvassák, olvassanak egy másik könyvet.”

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amiben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

A British Book Awards (Nibbies) arany töltőtollhegyet mintázó díjait először 1990-ben adták át Londonban, az év könyve díjat 1994 óta ítélik oda. Az idei fődíjat a Menopausing című non-fiction-könyvért Davina McCall és Naomi Potter kapta. Az év szépirodalmi műve R. F. Kuang Babel című regénye lett. (MTI)