Videó Mihályról, a bükki medvéről

ÁLLAT
2023 május 16., 19:50

Az elmúlt hetekben a Bükkben többször is észleltek egy barnamedvét, most már videó is van róla, Mihálynak nevezték el:

link Forrás

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság azt írja: a Kárpátok barnamedve-állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások következtében az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barnamedve előfordulására utaló nyomokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A kárpáti medveállomány elterjedési határa eléri a faj számára alkalmas hazai élőhelyeket. A hazánkban megjelenő egyedek egy része olykor nagyobb távolságokat is megtesz.

Az idei csapadékosabb tavasz során a felázott talajon már több helyen kerültek elő a hozzánk látogató példányok lábnyomai, illetve az éjjel-nappal működő kameracsapdák néhányszor felvételeket is készítettek a megjelenő egyedekről.

Már tavaly októberben is jelezték, hogy egy előző év májusától itt élő, kifejlett hím példány nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt van. Ez a példány jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.