Körözést adtak ki Ivan Viripajev, a magyar színházakban is folyamatosan játszott orosz drámaíró ellen

háború
2023 május 17., 13:03

Egy moszkvai bíróság távollétükben döntött Alekszandr Rodnyanszkij filmproducer és Ivan Viripajev drámaíró letartóztatásáról, vette észre a Mediazona. Azzal vádolják őket az ismert formula alapján, hogy hamis információkat terjesztettek az orosz hadseregről. A lap arra is felfigyelt, hogy az Orosz Föderáció belügyminisztériuma szövetségi szintű körözést adott ki Viripajev ellen.

A bíróság még április 27-én tárgyalta az ügyeket, de a döntéseket csak május 17-én hozták nyilvánosságra. Előzőleg egyáltalán nem jelentek meg hírek arról, hogy akár Rodnyanszkij, akár Viripajev ellen büntetőeljárást kezdeményeztek volna.

A kijevi születésű, de évtizedek óta Moszkvában élő Alekszandr Rodnyanszkij az orosz filmipar meghatározó szereplőjeként olyan nagy hatású művek producere volt, mint az afganisztáni háborút feldolgozó „első orosz blockbuster”, a 9-es század, a Fjodor Bondarcsuk-féle Sztálingrád, a Netflix programjába is bekerült Csernobil és a sokszorosan díjazott, Magyarországon is vetített Andrej Zvjagincev-rendezés, a Leviathán. Az Ukrajna elleni invázió kezdete után Rodnyanszkij elhagyta Oroszországot, külföldön élve rendszeresen nyilatkozik elítélően a háborúról, a hatóságok 2022 októberében idegen ügynökké nyilvánították.

photo_camera Ivan Viripajev (középen) a 2006-os velencei filmfesztiválon Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

A magyar kulturális életben, közelebbről a színházi világban jóval ismertebb Ivan Viripajev neve. A 48 éves drámaíró-színész-rendező-filmrendező darabjait rendszeresen játsszák a magyar színházak, közülük a legismertebb, a Részegek lényegében egy időben ment a Nemzeti Színházban Viktor Rizsakov, a Katona József Színházban Gothár Péter rendezésében, de bemutatták többek közt Zalaegerszegen és Marosvásárhelyen is. E drámája könyv alakban is megjelent magyarul.

Ivan Viripajev minden fent említett szerepkörében sokáig aktív és népszerű volt Oroszországban, de immár 9 éve, hogy hazáját elhagyva Varsóban telepedett le, azóta a lengyel állampolgárságot is megszerezte. A Meduzának adott tavaly augusztusi interjújában azt mondta, nem hiszi, hogy valaha is lesz módja visszatérni.

„Azt, hogy elveszítettem Oroszországot, és hogy nem megyek vissza többé, már akkor tudomásul vettem, amikor 2021-ben tüntetések zajlottak Alekszej Navalnij mellett – magyarázta. – Elkeserített, hogy a kollégáim csendben maradtak, úgy döntöttem, állami színházakkal, legalábbis a nagyobbakkal, nem dolgozom többet. Aztán amikor elkezdődött a háború, szakítottam még néhány fontos, hozzám közel álló emberrel. Például az apámmal is. Az apám támogatja a háborút.”