Börtönre ítélték a tinibandát, ami a Gellérthegyen gázriasztó, airsoft fegyverekkel és késsel rabolt ki kiskorúakat

bűnügy
2023 május 18., 19:23

A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon ítéletet hirdetett abban a büntetőügyben, amiben öt fiatalkorút többek között több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablás bűntettével vádolt az ügyészség.

Az ítélet szerint a fiatalkorúak elhatározták, hogy gázriasztó, illetve airsoft fegyverekkel, arcukat maszkkal, sállal eltakarva, általuk gazdagabbnak vélt emberektől rabolnak.

A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, a szerepek megosztásával, többek között gázriasztó és airsoft fegyverrel, valamint egy alkalommal késsel követték el a Gellérthegyen és a XI. kerület más részén.

link Forrás

A bíróság a vádban terhükre rótt bűncselekmények miatt az I. és II. rendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, 3 év közügyektől eltiltásra, a III. rendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A IV. rendű terhelttel szemben 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést, az V. rendűvel szemben pedig 1 év 4 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést szabott ki. A Budai Központi Kerületi Bíróság egyúttal megállapította a IV. és V. rendű vádlott pártfogó felügyeletét is.

A bíróság a szabadságvesztés büntetések végrehajtási fokozatának az I., II., III. és IV. rendű vádlottak esetében a fiatalkorúak börtönét, míg az V. rendű terheltnél fiatalkorúak fogházát jelölte meg. A büntetések kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az összes vádlottnál a megbánást, a bocsánatkérést, a rendezett életvitelt, valamint a kár megtérítését és az időmúlást is.

Az I., IV. és V. rendű vádlottnál további enyhítő körülmény volt az, hogy a 14. életévükhöz közeli időpontban követték el a bűncselekményeket, de mindegyik vádlottnál súlyosító körülmény volt a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sértettek magas száma.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyészség pedig 3 munkanap gondolkodási időt kért.