Egyest adott a tanár egy rakás diákja dolgozatára, mert a ChatGPT azt hazudta neki, hogy ő írta azokat

TECH
2023 május 18., 09:48

Pár napig tűnt, hogy új szakdolgozatot kénytelen írni és a diplomáját sem kapja meg egy csapat amerikai egyetemista, mert a tanáruk rosszul használta a mesterséges intelligenciát, ami/aki ráadásul be is csapta őt.

A Rolling Stone által felgöngyölített sztori azzal kezdődött, hogy Jared Mumm, a Texas A&M University–Commerce oktatója, egyben a kampusz rodeoedzője e hét hétfőjén levélben értesítette az egyik végzős diákcsoportjának tagjait, hogy leosztályozta a diploma feltételének számító utolsó esszéiket. Nem is akárhogyan! A professzor arról tájékoztatta őket, hogy mindenki egyest kapott, mert a Mumm által a dolgozatok eredetiségének ellenőrzéséhez használt ChatGPT azt mondta, hogy ő - mármint a mesterséges intelligencia - az összes átvizsgált esszé szerzője.

A professzor elmagyarázta, hogy a dolgozatokat kétszer is átfuttatta a Chat GPT-n, ami mindkétszer azt erősítette meg, hogy ő maga írta azokat. Mumm ezért felajánlotta, hogy gyorsan új feladatot ad nekik, hogy ne legyen gond a diplomájukkal.

Csakhogy a ChatGPT-t nem AI által - vagy akár saját maga által - írott szövegek felismerésére tervezték, és azt már eddig is tudni lehetett, hogy a program hajlamos megtévesztő információk terjesztésére. Például simán azt állítja, hogy ő maga írt klasszikus regényeket. Ha pedig egy szövegről először azt állítja, hogy nem AI műve, de visszakérdezünk, hogy biztos-e ebben, igen gyakran véleményt változtat.

Ezzel szemben valóban léteznek kifejezetten AI által generált szövegek kiszűrésére tervezett szoftverek, például a Winston AI vagy a Content at Scale, de Mumm nem ilyet használt.

Az érintett diákok hevesen tagadták, hogy AI-segítséget vettek volna igénybe, és azt mondják, hogy az esszéik időbélyegzős, mentett változatainak elküldésével próbálták bizonyítani a tanáruknak, hogy saját kútfőből dolgoztak.

De a tanár kapásból annyit reagált, hogy

"Nem adok jegyet AI-bullshitre."A sztori akkor kezdett nyilvánosságot kapni, amikor egy Reddit-felhasználó, állítása szerint az egyik érintett diák partnere kiposztolta a tanár köremailjét.

Az egyetem vezetése ezek után kezdett el foglalkozni az üggyel. Az eredeti posztoló kedden már arról írt, hogy elindult az érdemi vizsgálat az egyetemen. Állítása szerint egy diákot már biztosan felmentettek a csalási vád alól, mert időbélyegzőkkel tudta bizonyítani az igazát. Tőle Mumm állítólag bocsánatot is kért. Vagyis az már kiderült, hogy az AI semmiképp sem állított igazat. A posztoló tudomása szerint két diák viszont bevallotta, hogy tényleg csalt AI-val.

Azt, hogy a Chat GPT ennek megállapítására mennyire nem alkalmas, kapásból bizonyította több kommentelő, akik előbb az érintett oktató, Jared Mumm saját szakdolgozatáról mondatták ki a Chat GPT-vel, hogy azt az AI írta, majd Mumm diákokhoz írt levelét "leplezték le" a mesterséges intelligencia műveként.

A Rolling Stone-nak sikerült elérnie a reddites posztolót és az egyetemet is. A Texas A&M University-Commerce elismerte, hogy az ügyben belső vizsgálat folyik, illetve hogy több diák átmenetileg "nem teljesítve" értékelést kapott az esszéjére, de azt cáfolták, hogy az ügy miatt bárki megbukott volna. Az egyetem válaszából kiderül, hogy azóta már egynél több diákot tisztáztak az érintettek közül. Egyúttal bejelentették, hogy irányelveket dolgoznak ki az AI alkalmazhatóságáról a napi oktatásban.