Elfogadja Novák Katalin panasztörvény-vétóját a kormány és a Fidesz

POLITIKA
2023 május 18., 14:31

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén az a döntés született, hogy elfogadják Novák Katalin panasztörvény-vétóját - írja a hvg.

Ez az a törvény, ami lehetővé tenné, hogy valakit a „magyar életmód" veszélyeztetése miatt jelentsenek fel, eredetileg a visszaélés-bejelentési rendszerről szóló uniós irányelvre húzta volna rá a kormány, de a köztársasági elnök április végén megfontolásra visszaküldte.

A jogvédők szerint alkalmazhatatlan, transz- és homofób törvény alapján azok ellen is panaszt lehetne tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányban elismert szerepét, a gyerekek „megfelelő" testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint „születési nemének megfelelő önazonossághoz" való jogát. Eljárás indulhatna például azok ellen, akik megkérdőjelezik, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges, vagy hogy „az anya nő, az apa férfi".

Novák Katalin vétóját az országgyűlés egyszerű többséggel elutasíthatná - a szintén Fidesz-politikusból államfővé lett Áder János esetében ez többször előfordult -, de a Törvényalkotási Bizottság csütörtökön egyhangúlag annak elfogadásáról szavazott, valódi indoklás nélkül. Ebben a döntésben benne van a kormánytöbbség és a kormány is.

A parlament várhatóan május 23-án, kedden dönt. Répássy Róbert igazságügyi miniszterhelyettes szerint a kormány az uniós kötelezettségszegési eljárás mielőbbi lezárása érdekében fogadná el a köztársasági elnök álláspontját.