Több száz forinttal megdrágult a tej, amikor szegényeknek osztották

szegénység
2023 május 19., 12:44

Jelentősen túlárazták a szegényeknek szánt élelmiszercsomag tételeit, amit uniós forrásból finanszíroztak, írja az Átlátszó. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) 2018-ban, a választás előtti hónapokban indult.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság táblázatai alapján három cég tett ajánlatot, és mindhárom jóval drágábban kínálta az egyes élelmiszereket, mint amennyibe akkoriban kerültek. Vagyis kisebb mértékű túlárazással több élelmiszer is juthatott volna a rászorulóknak.

photo_camera Tasó László fideszes képviselő viszi az élelmiszercsomagokat, rajta a kormányzati és az uniós logóval Fotó: Tasó László / Facebook

Egy liter étolaj például 489 forintba került a szerződéskötés idején, a cégek viszont 846, 901, illetve 1333 forintos ajánlatokat tettek. A tejnél, a lisztnél, a cukornál, a rizsnél, a száraztésztánál és a kukoricakonzervnél is több száz forintos különbségeket látunk. A tej 516 forintért került a csomagba, pedig a boltban csak 205 forintba került.

Az Átlátszó szerint az egyéb költségek, például a csomagolás sem indokolja ezt, mert a közbeszerzés alapján a logisztika 375 forintból is megoldható csomagonként.