Az oroszok kolosszális kockázatnak nevezték, ha F-16-os vadászgépeket adnak a NATO-országok Ukrajnának

háború
2023 május 20., 11:41

A nyugati országok „kolosszális kockázatot” vállalnak, ha F-16-os vadászgépeket adnak Ukrajnának - idézte Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettest a TASZSZ hírügynökség.

„Látjuk, hogy a nyugati országok továbbra is ragaszkodnak az eszkalációs forgatókönyvhöz. Ez kolosszális kockázatokkal jár önmagukra nézve” – mondta Grusko.

Grusko arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen következményekkel járna, ha Ukrajna valóban kapna a modern gépekből, amelyet a NATO-országoktól kértek. Hozzátette azt is, hogy mindesetre számolnak ezzel az eshetőséggel, és minden szükséges eszközük megvan ahhoz, hogy elérjék a céljukat.

Az Egyesült Államok szombaton jelentette ki a G7 csúcstalálkozón Japánban, hogy lehetővé teszi nyugati szövetségeseinek, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának. Ahhoz, hogy az F-16-ossal bíró nemzetek odaadhassák gépeiket Ukrajnának, vagyis reexportálhassák őket, jogilag az Egyesült Államok jóváhagyására volt szükség. Többek között Belgiumnak, Dániának, Hollandiának, Norvégiának, Lengyelországnak és Romániának is vannak ilyen gépeik. Volodimir Zelenszkij „történelmi döntésként” üdvözölte a lépést. (Sky News)