Navalnij csapata szerint Putyinnak van egy 1 milliárd dolláros földalatti bunkere a Fekete-tenger partján

külföld
2023 május 20., 14:55

Vlagyimir Putyin tengerparti palotája alatt hatalmas földalatti komplexum található, ami esetleg menedékként szolgálhat nyilvános zavargások esetén. Állítólag több légzőnyílással rendelkezik, és 38 cm vastag betonfalakkal van borítva.

Az alagútrendszer fölött lévő, 1 milliárd dollár értékű palota létezését a koncepciós perben bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki vezető nyomozó csapata tárta fel 2021-ben. A palota Gelendzsik üdülőváros közelében áll, Oroszország fekete-tengeri riviéráján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szibériai nyaralásán 2007-ben.
photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök szibériai nyaralásán 2007-ben. Fotó: Dmitrij Asztahov/AFP

Navalnij csapata később kiszivárogtatott fényképeket is közzétett, amiken aranyozott stukkók, egy klasszikus stílusú márványoszlopos uszoda, valamint egy szalon szerepelt, ahol vízipipázásra használtak oszlopos táncteret. Emellett volt egy templom, egy arboretum és egy jégkorongpálya is, ahol Putyin szeret játszani az oligarcha barátaival és Fehéroroszország diktátorával, Aljakszandr Lukasenkával.

Most pedig a 70 éves Putyin ellenfelei terjesztik a palota alatt tervezett komplexum tervrajzait, amiken két nagy alagút és egy 50 méter mélyre süllyedő lift látható.

A tervek alapján a két alagút hossza kb. 40 és 60 méter, a szélességük pedig 6 méter, így kb. 600 m2-es – robbanásbiztosnak tűnő – potenciális lakóteret teremtenek.

Az alsó alagútban egy mozgó járda található, ami a tengerparti kijárat felé vezet.

Egy védelmi struktúrákban járatos mérnök, Thaddeus Gabryszewski, aki áttekintette az ábrákat, azt mondta, a komplexumnak vészhelyzeti funkciója van. „Ez az alagútrendszer mindenféle biztonsági intézkedéssel rendelkezik. Van tűzvédelmi rendszer, van víz, szennyvíz. Ez arra szolgál, hogy valaki túléljen vagy meneküljön” – mondta a Business Insidernek.

Az alagútra vonatkozó terveket az alagút kivitelezője tette fel az internetre az 2010-es évek elején, majd később eltávolították, bár még mindig megtekinthetők a Wayback Machine segítségével.

A Kreml tagadja, hogy Putyinnak köze lenne a palotához, de Navalnij csapata szerint azt a strómanok – komplikált pénzügyi sémákat használva – a diktátornak építették. Navalnijék azt állítják, a palota részben egy 7000 hektáros „védőzónával” van körülvéve, amit az FSZB birtokol. (Times)