1500 fát ültetett el tavasszal Budapesten a Főkert

Budapest
2023 május 22., 16:28

Budapest tiszta levegőjéhez a Főkert idén eddig 1500 új fa ültetésével is hozzájárult, így több mint 600 új fasori és parkfával bővült az állomány, 10 idős fát telepítettek át, emellett 900 erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők – közölte a Budapesti Közművek (BKM) Főkert Kertészeti Divíziója.

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából a szakemberek nagy mennyiségben telepítettek facsemetéket a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton, ahol a Főkert 150 oszlopos szillel pótolta a fasor kiszáradt és a balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban fogja tolerálni a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb – közölték.

photo_camera Fotó: Főkert/Facebook

Budán, a XII. kerületben a Fodor utcában 58 közönséges pagodafa zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig 44 korai juhart ültettek el. A Fiumei útra lepényfák, a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek, illetve fatermetű, szárazságtűrő galagonyák kerültek.

A Népligetben, a Feneketlen-tónál és a Pünkösdfürdő parkban meg a Gesztenyéskertben a Főkert szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális géppel 25 évesnél idősebb fákat (törökmogyorót, kőrist, szivarfát, páfrányfenyőt és vörös tölgyet) is. Ezek a koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát.

A szakemberek az idén is folytatták az erdősítést, a Felsőrákosi-réteken 500, a Szépvölgyi-erdőben pedig 400 erdészeti facsemete kezdheti el a növekedést. A májusi erdőtelepítésen a világhírű környezetvédő és tudós, Jane Goodall személyesen vett részt, és egy gyertyán elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez.

A Főkert felhívta a figyelmet, hogy a frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokniuk az új környezetüket, ezért arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak a növényekre, és a kutyáikat se engedjék a közelükbe, mert kárt tehetnek a csemetékben. (MTI)