Átkutatnak egy portugáliai víztározót a 16 éve eltűnt Madeleine McCann ügyében

bűnügy
2023 május 22., 14:23

Az egyik portugáliai víztározóban kezdenek kutatást keddtől a 16 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyében nyomozó brit és portugál hatóságok.

A brit Sky News beszámolója szerint a kutatást az Arade folyón gáttal kialakított tározónál végzik, 50 km-re Madeleine McCann eltűnésének helyszínétől.

A kislány a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából tűnt el nyomtalanul 2007 májusában, néhány nappal a negyedik születésnapja előtt. A gyerek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben a szülők az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Az anya és az apa bizonyos időközönként felváltva benéztek a szobába, hogy minden rendben van-e, de amikor Madeleine anyja, Kate McCann 22 óra felé ellenőrizte a gyerekeket, a kislány már nem volt az ágyában.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén a szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később érdemi bizonyítékok hiányában feloldották, de a kislánynak azóta sem lelik nyomát.

Madeleine McCann szülei, Kate és Gerry McCann, a háttérben lányuk poszterével 2011. május 12-én Londonban.
photo_camera Madeleine McCann szülei, Kate és Gerry McCann, a háttérben lányuk poszterével 2011. május 12-én Londonban. Fotó: Carl de Souza/AFP

A Sky Newsnak nyilatkozó rendőrségi illetékesek szerint a portugáliai víztározó átkutatását a német rendőrség kérte. A német vádhatóságok 2020-ban bejelentették, hogy szerintük a brit kislány valószínűleg már nem él, és a feltételezett gyilkossággal egy német állampolgárt gyanúsítanak, akit eddig csak Christian B. néven azonosítottak.

A gyanúsított jelenleg 7 éves börtönbüntetését tölti, miután megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt ugyanabban a portugáliai térségben, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, de Madeleine ügyében eddig nem emeltek vádat ellene. Christian B. folyamatosan tagadja, hogy köze lett volna a kislány eltűnéséhez.

Madeleine McCannt, akinek múlt pénteken lett volna a 20. születésnapja, az eltűnése óta Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de eddig sehol sem akadtak a nyomára. (MTI)